La Unió d’Entitats fa balanç d’un any amb una gran activitat associativa

El que portem de 2023, les entitats de la Marina s’han deixat veure al carrer a tots els actes que organitzen afiliades a la Unió d’Entitats. Una fita que ha celebrat la federació durant l’assemblea general d’enguany, que ha tingut lloc al Centre Cívic La Cadena el passat 7 de setembre. La junta i les entitats assistents van destacar el compromís que s’està fent per recuperar vida i dinamisme al barri amb les festes i les diverses activitats que s’han impulsat.

Com a primer punt de l’ordre del dia, la Junta ha fet balanç sobre l’estat de situació de la Unió d’Entitats, tot incidint en la voluntat de liderar-la amb transparència. Així, pel que fa a les subvencions que rep la federació destaquen les que donen suport a les activitats culturals que organitzen durant tot l’any. També la del Servei d’Ocupació de Catalunya (projecte ACOL) per a contractar una persona en situació irregular durant tot un any i pagar les hores d’acompanyament de la persona tècnica d’inserció, els tràmits de la qual subvenció la Junta els acompleix cap a finals d’any.

Quant a col·laboracions amb altres entitats, enguany la UE ha afegit Trinijove, fundació privada que treballa en l’àmbit de la formació i la inserció sociolaboral des del 1985. I en Manel Coronado, de la junta directiva, en destacava les habituals: “El conveni de publicitat amb l’AMCL és la clau per enfortir el teixit associatiu de les entitats, perquè totes puguin visibilitzar la seva activitat”.

Juan Antonio Reyes, de l’AMCL intervenia: “Hi ha hagut un canvi molt important a la Unió d’Entitats, i esteu demostrant un treball esforçat, d’equip i amb transparència i amb amabilitat a l’hora de parlar. Dintre d’uns anys serem uns 60 mil habitants a la Marina, i convé plantejar la idoneïtat de crear un nou districte, perquè s’haurà de veure si Sants-Montjuïc té la capacitat d’arribar a tots els barris, inclosos els dos barris de la Marina”.

Tancava valoracions la presidenta, la Rosalia Fernández: “Les festes que s’han organitzat enguany, especialment la Festa Major, han demostrat que el múscul associatiu de la Marina, unint forces, pot construir coses molt maques. I hem demostrat que, plegades, podem fer coses que valguin la pena i aportin i millorin el nostre barri”. Destacava, a més, la incorporació d’una nova entitat a la Federació, l’Associació Musical Umbel·la.

Les comissions celebren el ventall d’iniciatives que s’han organitzat

Des de la Comissió de Cultura, feien balanç de les festes que millor havien funcionat durant tot l’any. Explicaven que la iniciativa de celebrar el Sant Jordi havia estat un èxit, i que la seva intenció és que continuï. A més, destacaven la bona recepció de la Festa Major, amb més d’una cinquantena d’activitats descentralitzades que han buscat l’apropament a tots els barris.

De la mateixa manera, la Comissió de Feminisme, LGTBI+ i Ocupació resumia les propostes, com ara el Dia de la Dona (amb les activitats a la Pepita Casanellas), el mural feminista o el Dia de l’Orgull. I s’han fet una sèrie de reunions perquè la Fira i el Port de Barcelona treballin des de la sensibilitat de contractar veïns i veïnes del barri.

Així mateix, la Comissió de Gent Gran i Infància ha treballat perquè aquests dos col·lectius sentin que el barri també pensa en ells. Així, a la Festa Major s’han dedicat activitats específiques, donant-los un espai exclusiu: la Festa de Gent Gran el passat 7 de gener n’és un exemple.

Respecte a la Comissió de Seguretat, Civisme, Urbanisme i Territori es va recalcar que l’incivisme és un problema “que encara és latent al barri”, com explicava la presidenta de la Unió d’Entitats, Rosalía Fernández, i s’estan portant a terme reunions trimestrals amb la Guàrdia Urbana i Districte per fer-los sabedors de les zones més problemàtiques en aquest sentit.

Gràcies a moltes gestions, s’han millorat alguns aspectes que afectaven els i les paradistes del Mercadillo de la Zona Franca, que enguany estrenen nova localització al carrer Mare de Déu de Port, a tocar amb el cementeri de Montjuïc. En són exemples la incorporació de lavabos i més aparcaments.

Una federació representativa de la realitat social del barri i compromesa

Nascuda l’any 1986 de la unió de set Associacions de Veïns i Veïnes (Can Clos, el Polvorí, Eduard Aunós, la Vinya, Port, Sant Cristòfol i el Plus Ultra), continua reivindicant l’esperit amb el qual va sorgir: unificar els esforços de diverses entitats compromeses amb el barri, des del barri i pel barri, aquesta és la filosofia, en el benentès que cal que la ciutadania hi participi i actuï per avançar i millorar els barris de la Marina.

Actualment, aplega una cinquantena d’entitats i diverses iniciatives en camps com l’esport, la cultura, la comunicació, l’atenció a col·lectius vulnerables, la salut o les reivindicacions de millora a tots els barris. L’objectiu és impulsar projectes conjunts que fomentin la cohesió social i el benestar del conjunt.

També, són els gestors d’alguns equipaments de la Marina, com és el cas del Centre Cívic Casa del Rellotge, el Centre Cívic la Cadena, la Sala Pepita Casanellas i la Sala Maremar.

Preocupació a Can Clos i El Polvorí per l’aglomeració de cotxes durant els partits del Barça

Des del Districte i la Guàrdia Urbana hi ha una comissió per seguir de prop les afectacions que puguin tenir els partits del Barça (que ara se celebren a l’Estadi Olímpic Lluís Companys) als barris més propers com ara Can Clos i el Polvorí. La Rosalía Fernández, presidenta de la Unió d’Entitats i de l’Associació de Veïns i Veïnes de Can Clos, assegurava a l’assemblea que el Pla de Mobilitat està en marxa i a l’espera de poder mesurar la seva eficàcia durant esdeveniments amb la màxima concurrència.   

També afegia la queixa de molts veïns i veïnes ja que “els aparcaments de les barriades ja estan plens abans que actuï el Pla i abans que tanquin l’accés a Can Clos i el Polvorí” quan hi ha un partit. Per aquesta raó, la comissió ha traslladat al Districte “la necessitat de crear un distintiu per al veïnat de les barriades afectades, de la mateixa manera que es va fer pels Jocs Olímpics del 92”, de tal manera que els residents tinguin preferència a l’hora d’aparcar el seu vehicle i puguin accedir a les seves residències.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.