20 anys de la fundació Mans a les mans, infants i joves amb les mateixes oportunitats

(Fundació Mans a les Mans)

El barri està de celebració. Nascuda l’any 2004, la fundació privada Mans a les mans compleix vint anys. Vint anys de servei a la Marina i a la seva gent, oferint un espai de trobada i lleure per a infants, joves i famílies.

Una trajectòria àmplia i reconeguda, tant pels qui han passat per la Fundació com per la ciutat, motiu pel qual l’any 2021 van rebre la Medalla d’Honor de Barcelona. En el mateix sentit, l’any 2022, el diari ARA també els va guardonar amb el Premi Tatiana Sisquella a la contribució social.

Uns premis que, tot i ser motiu d’enorme orgull, no són el més apreciat que té l’entitat. Sens dubte, el més important és haver contribuït a canviar i millorar la vida de tantes persones al llarg dels anys, a més a més de ser un dels referents en matèria social del districte i de tota la ciutat.

“Les mateixes oportunitats per a tothom”, un lema que és la bandera de Mans a les mans. Una insígnia que els ha acompanyat des dels seus inicis, que tot i estar marcats oficialment l’any 2004, es remunten al 1979, quan es crea l’esplai El Submarí, entitat de la qual n’agafen el relleu.

En els seus inicis, Mans a les mans tenia la seva seu als locals dels Jardins de la Mediterrània, fins que l’any 2010 es van mudar a l’edifici del carrer del Foc número 100, on encara avui en dia estan ubicats.

Actualment, aquest projecte es vertebra en tres grans branques. La primera d’elles és El Submarí, que batejat amb el nom de l’antic esplai, ofereix un espai obert i inclusiu per a infants de 5 a 14 anys. La segona, s’anomena Bon Port i té com a objectiu donar unitat als diferents projectes dirigits a adolescents i joves d’entre 14 i 22 anys. Finalment, el projecte Mar Obert dona suport a les persones i entitats voluntàries que acompanyen a grups d’infants i joves del barri.

A banda de tot això, també ofereixen programes amb famílies i activitats en períodes no lectius (casals, colònies, campaments, rutes, etc.).

“Volem que tots els infants i joves tinguin les mateixes oportunitats”

“Volem que tots els infants i joves tinguin les mateixes oportunitats”, així, parafrasejant l’eslògan de la Fundació, definia l’objectiu principal d’aquesta la seva presidenta, Neus Cerdà. “El que pretenem és oferir un espai que sigui i que sentin seu, per allunyar-los d’altres situacions que pateixen diàriament”, afegeix.

El nombre d’infants, adolescents i joves que visiten Mans a les mans durant tot l’any ascendeix als 316, el que es tradueix en unes 233 famílies

La Neus va arribar a Mans a les mans fa catorze anys, quan el projecte era “més modest”. Aleshores, explica, s’atenia entorn d’uns 40 infants i joves cada dia, mentre que ara reben aproximadament uns 140. A més a més, tenint en compte totes les activitats que ofereixen, el nombre d’infants, adolescents i joves que visiten Mans a les mans durant tot l’any ascendeix als 316, el que es tradueix en unes 233 famílies.

Un recorregut amb alts i baixos, en què l’organització ha patit una inundació i uns anys convulsos amb la Covid, durant els quals es va haver d’adaptar el projecte per tal que tingués continuïtat en un context i realitat totalment desconegut fins aleshores.

Respecte a aquest període, la Neus afirma que l’efecte del coronavirus i de les consegüents restriccions i confinament que això va provocar, no és quelcom que hagi produït un augment del malestar o de la precarietat, com se sol pensar, sinó que més aviat va fer evident unes situacions que ja existien, però “que passaven desapercebudes”.

“Abans de tot això, nosaltres ja treballàvem amb persones que compartien habitació, que havien de pensar cada dia en com omplir la nevera i en com arribar a final de mes”, reflexiona la presidenta de la Fundació.

“El tenir un sou de 1.000 € i haver de pagar 800 o 900 € de lloguer et converteix en una persona que viu en situació de precarietat, per molt que es pugui pensar el contrari”

“Des de bon principi acompanyem a famílies i infants amb situacions que no són gens fàcils”. I és que la soledat, la pobresa o la violència intrafamiliar són algunes de les malalties submergides que afecten moltes realitats i que han sortit a la palestra darrerament. De tota manera, reconeix que en els darrers anys sí que hi ha certs aspectes que han canviat, o si més no, evolucionat. “Abans si treballaves no estaves en una bossa de pobresa, ara podria ser perfectament”, afirma. “El tenir un sou de 1.000 € i haver de pagar 800 o 900 € de lloguer et converteix en una persona que viu en situació de precarietat, per molt que es pugui pensar el contrari”.

Tot i les dificultats que han anat sorgint, Cerdà defineix la seva experiència a Mans a les mans com “màgica”. “És tota una aventura, cada dia és un aprenentatge nou, realment és una sort immensa el fet de poder treballar d’això”, conclou.

La celebració del vintè aniversari

Ara, la fundació Mans a les mans té la vista centrada en la gran celebració pel seu vintè aniversari, amb uns actes que ja van començar el divendres 26 de gener, data en què va tenir lloc la jornada de Retrobament entre persones de l’equip humà de la Fundació, de l’actual i del que ha participat en anys anteriors, amb joves que havien format part dels diferents programes en els vint anys d’història de l’entitat. En recordar aquesta reunió, Cerdà va definir-la com “molt emotiva”, tot remarcant l’orgull que li va produir que “els nois i noies definissin Mans a les mans com casa seva”.

Amb l’inici del nou curs, s’organitzaran una festa infantil oberta al barri (amb la data encara per definir) i un espai de diàleg envers els reptes i oportunitats de la Marina, previst pel divendres 22 de novembre.

Però, la cirereta del pastís és el gran concert solidari que tindrà lloc al Palau de la Música Catalana el diumenge 5 de maig, conjuntament amb la Jove Orquestra Simfònica de Barcelona, amb un preu popular d’entre set i vint euros, en funció de l’entrada. Un espai de reunió únic per a famílies, membres de la Fundació, entitats i veïns i veïnes del barri, tot gaudint “d’un meravellós espectacle musical”.

Unes celebracions a l’altura que mereixen aquests 20 anys de camí construint oportunitats per a tothom.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.