Abraçades que sanen

Paula Rico Rodríguez

Resident d’Infermeria Familiar i Comunitària

CAP Doctor Carles Ribas

Segons la psicoterapeuta Virginia Satir, es necessiten 4 abraçades diàries per a sobreviure, 8 per a mantenir-se i 12 per a ser feliç. Sabies que les abraçades són una teràpia natural per a millorar la salut mental, emocional i física? Molts estudis han demostrat com aquest gest d’amor, afecte i proximitat pot millorar la nostra salut.

Però, no val qualsevol abraçada. Segons l’Institut Europeu de Psicologia Positiva (IEPP), la millor manera de fer una abraçada és que aquesta sigui sincera, és a dir, triant a aquelles persones amb les quals et sentis còmode sentint el contacte de l’abraçada i que aquesta tingui una durada mínima entre 5-10 segons. Però tranquil/a, a efectes pràctics gairebé tots triem a qui tenir entre els nostres braços i és un gest bonic i amb molts beneficis.

De fet, abraçar ens calma i relaxa. Segons un estudi de la Universitat de Goethe d’Alemanya, quan abracem a algú, el nostre cos allibera oxitocina, una hormona vinculada a la confiança i a l’amor. També redueix els nivells de cortisol, l’hormona de l’estrès i la inflamació. L’alliberament d’endorfines, les conegudes “hormones de la felicitat”, ens permeten viure de manera més optimista, vencent la tristesa i el mal humor. Faciliten la son, ens aporten protecció i seguretat. Les abraçades alleugen els dolors i relaxen els músculs, així que són ideals per a ajudar a conciliar el nostre descans. Enforteixen funcions vitals. Un estudi de la Universitat de York (a Canadà), va demostrar que aquelles persones majors que rebien més sovint abraçades, tenien menys malalties cròniques i se sentien més vitals.

Abraçar enforteix el sistema immune, cardíac, respiratori i prevé de malalties infeccioses. Això és degut a l’estimulació en una part del cervell encarregada de controlar aquestes funcions. I en els/les nens/es? Ocorre el mateix que en l’adult. És una comunicació no verbal molt important i totalment necessària per al seu creixement. Segons el pediatre Ramiro Eduardo Concha Bolaños, donar-los abraçades molt contínuament els ajuda a desenvolupar les seves capacitats emocionals, ajudant al fet que el/la nen/a aprengui a expressar-se emocionalment, a regular les seves emocions i a millorar la seva socialització. Com diu la psicòloga Ana Sierra, “el/la nen/a se sent a gust, relaxat/da, reconfortat/da, fins i tot calent i a resguard”. Així que t’animo a que abracis, al fet que abracis comunicant-te des del cor. Dona i rep alegria, amor i consol. Són una de les millors medicines pel cos i l’ànima.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.