Les dones fan un pas endavant al Polvorí

Texto i imatge: Victor

El primer d’una sèrie de tres actes entorn a la dona que està previst que se celebrin al barri del Polvorí va arrencar la tarda del dimecres en un ambient de festivitat. Tot i el vent, que va causar alguns estralls en l’indefens pica-pica que s’havia preparat en una taula a la Plaça de Llorca, les dones del barri van demostrar la sororitat i la força del Polvorí, amb l’objectiu de fer pinya i situar la dona al centre.

L’activitat, organitzada per l’Associació de Veïns i Veïnes del Polvorí i més enfocada al format d’interacció i entreteniment que al de xerrada convencional, va començar amb unes dinàmiques per a conèixer-se i agafar confiança mútua. Presentacions, jocs per a veure qui tenia les mans més grans, debats, reflexions sobre les pròpies febleses i qualitats… Totes amb un punt en comú: compartir en un entorn de confiança i distensió. Les participants, més d’una vintena i entre les quals no hi faltaven ni nenes ni àvies, de seguida van implicar-se en la dinàmica de les activitats entre riures, crits i moltes ganes de passar-ho bé.

Les talleristes.
Les petites del taller.

 

 

 

 

 

 

Des de l’organització, l’AVV d’El Polvorí destaca que és important que les dones s’expressin i comparteixin vivències i dificultats en comú. De moment, es tracta de passar juntes una bona estona i agafar confiança. I, en les properes sessions, s’intentarà construir un punt de suport on poder compartir experiències i reflexions i on donar-se suport davant situacions difícils, incloent les dificultats que pateix la dona pel fet de ser dona com ara la violència de gènere. Hi ha programades dues sessions més, la primera de les quals està prevista el dimecres 8 de maig al mateix lloc.

L’activitat va ser dinamitzada per la Xènia Morgado, integradora social especialitzada en igualtat de gènere, i l’Alba Prieto, educadora social que actualment cursa el màster de Dona i Igualtat a la UB. L’Alba i la Xènia comparteixen una trajectòria d’implicació en projectes socials relacionats amb la dona. Impulsen el projecte Dona’t Més (@donatmes a Instagram) per a formar i sensibilitzar en matèria de gènere i també estan implicades a la Taula de Dones de La Marina per a apoderar les dones dels barris.

“Cada element de desavantatge o desigualtat (gènere, classe social, ètnia, sexualitat i altres factors estigmatitzants o discriminatoris) es va sumant i una dona amb menys recursos que pateixi situacions de violència tendirà a tenir menys mitjans per a defensar-se de manera autònoma”, asseguren.

En acabar l’acte, les dones que hi van participar consultades per aquest diari van coincidir que és una manera d’enfortir no només les dones, sinó també el barri. Segons expliquen, tot jugant, compartint i passant-ho bé es generen un seguit de dinàmiques positives d’una manera divertida que agrada a les nenes i fa que les més grans també se sentin com si tornessin a ser a l’escola.

Segons una de les assistents, l’Águeda Jurado, va ser una bona manera de “desconnectar de tot”, ja que “per a tornar a la rutina sempre hi ha temps”. També va valorar positivament l’enfortiment d’“una unió entre les dones” i l’establiment d’“un punt de reunió on parlem totes”, fent jocs i agafant “confiança amb persones amb qui no havies parlat” en un barri petit com el Polvorí.

La Fanny Bárcenas, una altra de les participants, explica que porta 68 anys vivint al barri i que creu que seria positiu que es realitzessin més activitats semblants. “No he pogut participar a tots els jocs perquè a vegades perdo l’equilibri”, relata, però tot i així pensa que és una manera de riure i “ensenyar-nos que s’ha de mirar pels barris”. I “va bé no només per a les mares: els nens també veuen que les seves mares s’ajunten i parlen i és un bon referent”. “És molt bonic”, sentencia.

“És un mitjà per a conèixer gent, fer activitats i que la gent del barri es motivi a fer coses”, opina la veïna Sonia Romero. Ens explica que abans el barri estava més viu, hi havia més gent a les places i per la festa de Sant Joan venia gent de tota Barcelona. Aquestes activitats serveixen també, al seu parer, per a revitalitzar el barri.

La Mary Sorribas coincideix. Recorda que quan es van demolir i tornar a construir els edificis del Polvorí, molta gent de la zona se’n va anar i un barri on tothom es coneixia i feia pinya va quedar mort. Des de fa cert temps, però, s’han tornat a organitzar activitats, per exemple les impulsades per l’AVV El Polvorí, com ara la de costura: “li vaig fer un coixí preciós a la meva mare!”. O com ara mateix l’acte de la dona que ens ocupa, sobre el qual la Mary assegura que no se l’esperava així: “esperava una xerrada”, però opina que va acabar sent “molt entretingut; divertit”. “Parlem uns i altres, pel barri és beneficiós”.

Serveis d’atenció a les dones i altres col·lectius:  

(Informació facilitada per les dinamitzadores del taller)

L’EAD (Equip d’Atenció a les Dones que han patit violència de gènere i a les seves filles i fills).

El SARA (servei que atèn dones, persones LGBTI, adolescents i altres persones afectades o vulnerables davant de violències masclistes)

Amdós són serveis de l’Ajuntament de Barcelona, però també hi ha un CAID (Centre d’Atenció i Informació a la Dona) a L’Hospitalet de Llobregat.

També es pot trucar als números d’atenció contra les violències masclistes, tant l’estatal (016) com el de l’Institut Català de les Dones (900 900 120).

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.