Novetats de memòries al nou i al vell barri

Fotografia de l'Alejandro Flores para La Marina.

Pel Rubén Cruz

Dimecres 17, l’Eix de Cultura i Memòria va convocar col·lectius i veïns dels barris a la Biblioteca Francesc Candel, a una nova reunió. Hi vam tractar el següent ordre del dia:

El quarantè aniversari de la Casa del Rellotge (40 anys fent cultura)

La responsable de dinamització ens informa que el 4 d’abril s’ha inaugurat una exposició fotogràfica que en doni testimoni, fins al 30 de maig, i que el dissabte 8 de juny es celebrarà una festa al migdia, amb la descoberta d’un trencadís commemoratiu i un vermut.

Itineraris de memòria

La Marina Viva ha publicat el conte On és amagada l’aigua, Josep?, que faran arribar a les escoles i també acompanyarà l’itinerari de memòria de l’aigua i agrícola, dins del projecte de Memòries Col·lectives.

Primer, l’associació el presentarà al públic la Diada de Sant Jordi. A la seva parada de llibres repartirà roses entre qui s’acosti a comprar-ne algun. També en podrem gaudir amb la Rosa Mas, d’Òmnium Cultural de Sants-Montjuïc, que en farà la rondallaire i ens l’explicarà als menuts i als més granats el dia 30 d’abril a les 17.30 h a la Biblioteca Francesc Candel. No us el perdeu.

Exposició fotogràfica de Cases Barates

El Programa d’Acompanyament Comunitari de la Marina del Prat Vermell tanca el procés fins a una nova oportunitat amb l’exposició fotogràfica que l’Associació de Veïnat d’Eduard Aunós Cases Barates presentarà per a la festa del barri, al juliol. La Montse Higueras, una de les veïnes, fa anys que va recollint i escanejant les fotos que li prestaven i les ha aplegades en una pàgina de Facebook.

Ara, per muntar l’exposició, la Mercè Zegrí ens explica que es tracta d’imprimir les imatges en suport paper, I com que en digitalitzar-les s’havia perdut resolució, cal tornar a demanar els originals i obtenir una còpia digital de millor qualitat. No deixem de facilitar-hi les fotos.

Informació i novetats del nomenclàtor

Ens assabenten dels noms aprovats en l’última reunió de la ponència, alguns dels quals –jardins de Justa Freire, plaça del Canal de la Infanta— han estat proposats per entitats del barri.

També ens recorden que les propostes de noms han d’anar pensades per a un espai concret, així com que dedicarem la propera reunió de l’Eix de Cultura i Memòria a pensar el camí que han de seguir les propostes perquè arribin als veïns i puguin participar en la decisió.

La Ginesa Pérez, veïna de Cases Barates, demana un faristol de memòria dedicat al barri de tota la vida a la plaça de Falset, tot i que no s’està de proposar-ne el canvi de nom pel de plaça de les Cases Barates. L’Eix de Cultura ens recorda que les propostes de canvi de noms segueixen una altre camí, al de primer nom.

Des de La Marina us volem demanar dades i fotografies sobre l’activisme llibertari a les Cases Barates –com ara alguna escola racionalista dels nostres avis—, l’Escolania de nens i nenes, el grup d’Escoltes i el grup d’Excursionistes que es van formar a l’escola de Sant Raimon de Penyafort, així com de la pròpia escola. Si n’apleguem algunes, podem fer-ne propostes.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.