Què més es podria fer a la Fira?

Habitatge social i guanyar espais verds, entre les idees per millorar els usos de l’espai firal

Dijous, 11 de novembre, es va fer un recorregut exploratori per l’entorn i els pavellons de la Fira de Montjuïc. Es tracta d’un pas més del procés participatiu per repensar tot l’espai i els seus futurs usos.

El recorregut es va iniciar al voltant de les 18:00 hores a les Torres Venecianes. Allà esperaven els organitzadors, alguns responsables de la Fira i un parell de tècnics arquitectes que van ser els encarregats de guiar les explicacions al llarg de la tarda. Els assistents, una trentena, vam quedar dividits en dos grups i van rebre un mapa del recorregut.

La primera parada va ser el Palau del Vestit. La Natàlia, arquitecta, va fer una breu presentació dels entorns i de l’edifici des del punt de vista tècnic i d’infraestructura. Ja en aquesta primera parada, però, es va evidenciar un dels principals problemes de la zona: la contaminació acústica. Per més que l’encarregada alcés la veu, els assistents fèiem ganyotes i el cercle al seu voltant s’anava reduint per aconseguir escoltar-la. Ni tan sols el petit megàfon que se li va oferir era suficient.

Ens vam posar en marxa de nou, en direcció cap al pavelló de la Metal·lúrgia. Un cop dins, es podia observar el procés de desmuntatge del Saló de l’Ocupació. Es tracta d’un palau que va acollir l’exposició del 29. “És una gran oportunitat per modernitzar el recinte i per portar l’encant original a una funcionalitat del segle XXI”, explica un dels responsables de la Fira i alhora la destaca com un punt privilegiat, ja que “toquem l’ensenyament, l’ocupació, la medicina i la cultura, Montjuïc és un punt molt accessible que permet fer coses també per a la zona”.

La rèplica va arribar immediatament d’un veí del barri: “aprofitem el mateix que qualsevol altra ciutadà de Barcelona, és a dir, si paguem entrem i si no doncs no. Però tant si la visitem com si no, som nosaltres els que ens mengem totes les molèsties del muntatge i desmuntatge i dels embussos, i mai no ens beneficiem en res de manera directa”.

És evident que, en un procés participatiu, no poden faltar les queixes i els suggeriments. En aquest cas, els assistents es van fer ressò sobretot dels problemes de mobilitat i de la contaminació acústica. De fet, Laura Campos, una altra veïna va explicar: “fa anys que demano a l’Ajuntament mesuraments acústics en aquests carrers i mai ningú no hi respon”. Altres s’hi van sumar proposant de tallar tot Montjuïc perquè, únicament, pugui passar el transport públic i les bicicletes. L’Ajuntament treballa aquest objectiu al pla de mobilitat, però tampoc no acaba d’agradar als barris de la muntanya.

Vam continuar la passejada visitant el palau de Congressos, el pavelló Rius i Taulet i el pavelló Lleida. En totes tres parades, va sorgir el debat entre els qui estaven a favor de crear habitatge social, assegurant que és un dels problemes que té la ciutat i que es podria cobrir. D’altres, que pensaven tot el contrari i que opten per mantenir els espais verds. Així mateix, molts dels assistents van coincidir en la creació d’edificis públics com, per exemple, una biblioteca provincial o convertir la Casa de la Premsa, un edifici històric, en un equipament de barri.

En la parada que fem al carrer Lleida, és inevitable que els veïns tornin a expressar el seu malestar pel soroll i la càrrega de trànsit d’aquesta via, perquè també hi ha escoles i preocupa la seguretat dels menors. Reclamaven guanyar-hi espais de voreres i zones verdes, i també proposaven guanyar l’avinguda Maria Cristina pels vianants.

Com a punt final del recorregut, vam arribar a l’edifici del Parc de bombers. La conclusió dels veïns és clara, exigeixen que la Fira reverteixi algun benefici cap als barris, ja sigui amb les entrades gratuïtes, la millora de la mobilitat, la creació d’habitatge social o l’ampliació dels espais verds. Però, també un rerefons que ve a qüestionar l’eficiència del procés i l’eslògan de la campanya municipal: Què significa apropar Montjuïc a la ciutat?

Pròximes trobades

  • 02 de desembre: Debat sectorial sobre l’habitatge
  • 15 de desembre: Debat sectorial sobre l’espai públic i la mobilitat
  • 21 de desembre: Sessió de conclusions dels tallers i recorreguts

Marta Campos 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.