El refredat

El refredat és una malaltia lleu provocada per un virus que es manifesta amb mocs, nas tapat, mal de coll i de cap, tos, ulls plorosos. Al cap d’uns quants dies es cura sense tractament. És una de les patologies més prevalent, es  poden patir entre 2 i 5 refredats per any. Cal diferenciar-lo de la grip que també és una malaltia causada per un virus que es manifesta amb febre alta (39º – 40º C), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca.

Hi ha molts estudis sobre el tractament del refredat comú però són poc consistents. A l’hora de fer recomanacions sobre el tractament el millor és fer-ho sobre les símptomes, ja que no hi ha cap medicament que curi la grip ni el refredat. El paracetamol ajuda a millorar el mal de cap, la febre i altres molèsties.

Tot i que es parla molt del tractament no farmacològic del refredat comú no es disposa de suficient evidència per recomanar el tractament amb Echinacea o Vitamina C.  L’echinacea és una planta que té efectes sobre el sistema immunològic i és utilitzada pels refredats, la tos, la febre i el mal de coll reduint així els símptomes dels processos vírics i gripals. Fa temps es creia amb l’efectivitat de la vitamina C per a reduir el risc d’aparició de refredat, estudis recents no han pogut provar la seva efectivitat, tot i que pot reduir la severitat i durada dels símptomes.

Consells generals

  • Renteu-vos sovint les mans i feu servir mocadors d’un sol ús per evitar contagis.
  • Descanseu i tingueu cura de la vostra salut. Beveu aigua, sucs, brous o infusions.
  • Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
  • Poseu-vos sovint sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas.
  • Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre.
  • Per evitar la sequedat de la gola i així evitar la tos nocturna podeu posar un tros de ceba crua a prop del llit.

Un refredat al cap de 4 o 5 dies sol curar-se i no cal fer cap visita al centre de salut. De totes maneres, si teniu dubtes podeu trucar al centre de salut i consultar al seu metge/ssa  o infermer/a.

Ja ho diu una dita:
“Un refredat sense medicaments dura 7 dies i amb medicaments una setmana”

EAP LA MARINA

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here