No es pot rebre informació. El temps actual a La Marina 0°C, No es pot rebre informació.

Què és el consentiment informat?

Què és el consentiment informat?

El consentiment informat (CI) s’ha d’entendre com l’acceptació per part d’un malalt competent (conscient i en plenes facultats) d’un procediment diagnòstic o terapèutic després de tenir la informació adequada per implicar-se lliurement en la decisió clínica.

Els requisits bàsics són llibertat, competència i informació suficient.

Correspon al metge responsable del pacient garantir el compliment del dret a la informació.

És el fruit de la relació clínica, sempre basada en dos pilars insubstituïbles i inconfusibles com són la confiança i el procés d’informació. Hauria d’afavorir la comprensió del procediment proposat, dir en què consisteix, les alternatives possibles, l’oportunitat i els resultats esperats (amb beneficis, seqüeles i riscos), per tal d’arribar a una decisió, sigui de tria, d’acceptació o de rebuig.

L’obligació del consentiment lliure abans de cada actuació i el dret a la informació de cada malalt afavoreixen l’exercici d’una autonomia creixent. S’ha d’aconseguir que la informació clínica s’adapti a les necessitats de cada pacient, tenint en compte que poden variar d’un a un altre i d’un moment a un altre.

Queda constància que s’ha produït el consentiment informat mitjançant la signatura d’un document que comporta el deure previ d’informar correctament. De fet, quan el malalt signa el document de consentiment, consent lliurement, i sense coacció, a ser objecte d’un procediment sobre el qual li ha estat donada la informació adequada, la que ell necessita per poder decidir. Cap document llegit i signat no pot substituir mai el diàleg.

El consentiment s’ha de fer per escrit en els casos d’intervenció quirúrgica, procediments diagnòstics invasius i, en general, quan es duen a terme procediments que comportin riscos i inconvenients notoris i previsibles, susceptibles de repercutir en la salut del pacient.

Es demana el consentiment informat quan es fan estudis i investigació de determinats problemes de salut o es vol millorar l’atenció previ estudi de les necessitats i es necessita la col·laboració dels pacients, informant prèviament dels objectius de l’estudi i de la confidencialitat de les dades

Tota persona té dret a conèixer tota la informació sobre la seva salut. No obstant això, la voluntat d’una persona de no ser informada ha de ser respectada.

Marta Serrat

Redacció

Redacció

Mitjans de comunicació dels barris de la Marina. Segueix-nos a La Marina FM (102.5), el diari La Marina, La Marina Digital, La Marina APP i a les xarxes socials.


Etiquetes d'aquesta publicació:
CAP Carles Ribasconsentiment informatsalut

Publicacions relacionades

El districte celebra la tradicional Marxa de Torxes al Poble-Sec

En paral·lel a la Marxa de torxes que ha tingut lloc aquesta nit al Fossar de les Moreres, el districte

Gestió cívica i espais per entitats: què diu l’Ajuntament?

Després de parlar amb algunes de les associacions culturals del barri, hem contactat amb l’Ajuntament per tractar sobre les possibilitats

Els McGregor, defensors del teatre al carrer

En una situació cultural i econòmica delicada tant a Espanya com a Catalunya, el teatre de carrer comença a agafar

Cap comentari

Escriu un comentari
Cap comentari, de moment! Pots ser el primer a comentar això!

Escriu un comentari

El teu correu electrònic no es mostrarà.
Els camps obligatoris estan marcats*