Els serveis d’atenció primària en risc

CAP Doctor Carles Ribas

Al mes de febrer, en aquesta secció, la meva companya Paula Fernández va escriure sobre la longitudinalitat, un dels atributs de l’Atenció Primària definits per Barbara Starfield.

Barbara Starfield va ser una pediatra estatunidenca especialitzada en salut pública que defensava l’atenció primària com a pilar de qualsevol sistema sanitari fort. D’aquesta en ressaltava quatre atributs característics:

  • Accessible: estar disponible a tota la població amb poca demora, el que afavoreix la longitudinalitat i disminueix les consultes d’urgències, millorant la salut global.
  • Longitudinalitat: ser sempre atès pels mateixos professionals, el que permet crear un vincle i ha demostrat que millora la salut de la població.
  • Integralitat: entendre a la persona en el seu tot, tenint en compte els aspectes físics, psicolològics i socials que poden afectar a la seva salut.
  • Coordinació: entenent l’atenció primària com a la base, coordinadora de tots els serveis sanitaris que atenen a un pacient.

En els últim anys s’han aprovat polítiques que han posat en risc algun dels atributs de l’atenció primària, debilitant així el sistema sanitari en conjunt i la salut de la població. A principis de juny Sanitat va anunciar que s’havien d’ajustar els pressupostos, i que per tant, des del 1 de juny al 30 de setembre no es podran realitzar contractes per a cobrir les vacances de les professionals en els Centres d’Atenció Primària (CAP) i tampoc es pagaran jornades complementàries. Això també ha implicat el tancament d’alguns serveis específics dintre de l’atenció primària, com són les Unitats d’Infeccions de Transmissió Sexual. A nivell hospitalari també es tancaran plantes d’hospitalització i s’aplaçaran les cirurgies no urgents.

Autor: Forges

Des del 1 de juny al 30 de setembre no es podran realitzar contractes per a cobrir les vacances de les professionals en els Centres d’Atenció Primària (CAP) i tampoc es pagaran jornades complementàries

Així com s’entén que l’estiu és una època en què la longitudinalitat dels pacients es veurà afectada per la necessitat de vacances de les professionals, aquest any hi sumem un atemptat directe a l’accessibilitat. Amb la nova decisió de Sanitat, les poques professionals que no estiguin de vacances hauran de gestionar les visites de tota la població assignada en aquest CAP, fet que comportarà un augment de l’espera per a una visita, i per tant, hi haurà més risc de complicació d’algunes malalties i augmentaran les visites d’urgències en el propi CAP i en altres nivells assistencials (CUAP i hospital), el que empitjorarà en global la salut de la població.

Davant d’aquesta perspectiva, diversos col·lectius sanitaris, conjuntament amb la població, s’han manifestat el passat divendres, 28 de juny, davant del Departament de Salut per a demanar que reverteixin la decisió i tinguem durant l’estiu tot el personal sanitari necessari. Encara estem pendents de resposta. Estigueu atentes a futures mobilitzacions, ja que caldrà la participació de tota la població per a defensar una xarxa de serveis públics de qualitat, gratuïta i universal.

Mireia Simonet i Cañete. Metgessa d’Atenció Primària del CAP Doctor Carles Ribas.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.