El que mengem

Esther Pardo i Gimeno, naturòpata

Els aliments transgènics son aquells d’origen animal o vegetal en que la composició genètica ha estat manipulada per a augmentar el seu poder nutricional o el rendiment, fent-los mes resistents a plagues o a l’emmagatzemen perllongats. La majoria dels productes transgènics son aliments, llavors, productes agrícoles i fàrmacs.

Els principals productes MG (modificats genèticament) són: soja, tomàquet, patata, tabac, cotó i blat de moro, resistents a herbicides uns, i a plagues, els altres.

Actualment, disposem de centenars de varietats de tomàquet amb tota mena de característiques de forma, mida, color i valor nutritiu que puguem imaginar, però també hi ha tomàquets transgènics, als que se n’ha eliminat una proteïna que és la que fa que la pell es faci malbé quan el tomàquet madura massa, d’aquesta manera es manté sencer durant molt més temps, i sense que s’alteri l’aparença. Son els que jo anomeno, tomàquets de disseny.

En el cas del blat de moro o de la soja, es modifiquen per fer-los resistent als herbicides que hi posen als camps per evitar que hi creixin herbes, de manera que aquestes no hi creixen i els productors tenen els camps nets. O bé els modifiquen perquè ells mateixos siguin insecticides i així eviten les plagues.

A Espanya, no així a Europa, no és obligat posar als aliments si són transgènics, per tant, com a consumidors anem perduts. Hi ha algunes empreses que a l’etiqueta posen “no MG”.

Només hem de pensar que si men gem aliments que són herbicides o pesticides, què passa al nostre cos?

Actualment, del blat de moro i la soja, la major part de la producció va per al consum animal, tant per animals de companyia com per als animals de consum. Nosaltres som al final de la cadena tròfica, per tant, el que mengen els xais, pollastres, conills, etc. ho acabem menjant nosaltres.

Cada dia son més els països de la Unió Europea que controlen i prohibeixen el conreu de transgènics, pels resultats d’estudis sobre la salut humana d’aquests productes. No és el cas d’Espanya, el govern (en funcions) encara és a favor d’aquesta pràctica.

Si voleu més informació, aquí hi trobareu l’informe de Greenpeace. Bon profit!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.