La Marina – Edició maig 2024

1 COMENTARI

  1. Mossèn Simó ha investigat els fets d’octubre de 1934, i diu que la declaració federalista de la República catalana dins la República espanyola va ser una manera de salvar Espanya de les dretes. No era una declaració d’independència. Segurament té raó, si ho ha estudiat.
    .
    El que no puc entendre és la seva última frase: “La societat sempre s’ha mogut per tabús i tòtems i és molt perillós fer de la independència un tòtem.”
    .
    Que potser és millor convertir-la en tabú? Això és el que l’Espanya carrinclona sempre ha volgut. Per això va caldre protegir la República de tanta caspa, però ja es veu que el federalisme trencava igualment la seva Espanya, com encara avui dia, a ulls reaccionaris. I per això ens veiem així, condemnant allò que surt del guió de l’España Una, Grande y Libre.
    .
    Ja em disculparà, però si el tòtem Independència és perillós –l’estelada encara no ha matat a ningú–, el tòtem de l’España Una és criminal, perquè ha aixecat una rebel·lió militar i ha imposat una guerra entre espanyols –els enemics també ho eren– per tal de mantenir una idea imperial (l’àguila, el jou i les fletxes) i de poder (el brau). I no em vingui dient que això és història, perquè vostè mateix ho porta a l’actualitat tot renegant del tòtem alternatiu i pacífic que voldria tabú.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.