Haig d’aclarir que les herbes de les quals parlaré no són el vesc ni la molsa ni tampoc el boix grèvol que serviran per guarnir les cases. Em refereixo a les herbes que ens ajudaran a preparar-nos pels copiosos menjars que farem i a digerir-los després. Per sort, la natura ens ha donat les eines adequades i variades per resoldre els petits problemes digestius que ens pugui ocasionar el menjar i beure en excés. Recordeu passar per l’herbolari i comprar els ingredients de la farmaciola de Nadal:
Àloe Vera
El podem utilitzar com a laxant suau, però també com a protector de l’aparell digestiu per la seva característica cicatritzant.
Anís verd o Matafaluga
És diürètic i impedeix la formació de gasos. És millor prendre’l barrejat amb fonoll, coriandre i anís estrellat.
Boldo
Ajuda digerir els greixos i protegeix el fetge i la vesícula. Convé prendre’l sempre associat a altres plantes.
Card Marià
També protegeix el fetge i millora la seva funció. S’ha de prendre sempre que hi hagi hagut a les celebracions un excés de begudes alcohòliques.
Camamilla
Ajuda a dissoldre els gasos, és la planta digestiva que fem servir habitualment. Com ja se sap, el fem servir també per rentar els ulls i per posar sobre la cara en compreses si la tenim irritada.
Comí
Calma el mal de ventre i evita la formació de gasos i les fermentacions als intestins, d’aquí que el fem servir també per a cuinar.
Dent de Lleó
És l’herba que sempre podem barrejar amb d’altres, tant si les fem servir per a l’estómac com pel fetge o el ronyó.
Fonoll
Regula la funció de l’estómac, fetge i ronyons i facilita l’expulsió dels gasos.
Maria Lluïsa
Per si tenim l’estómac pesat després dels menjars i també per al mal de ventre.
Menta
Aquesta herba que la trobem en molts preparats, és desinfectant i digestiva si tenim les digestions lentes. Sempre va bé si l’afegim a les tisanes que no són bones de prendre.
Farigola
De la farigola, n’haurem de fer una columna sencera, però mentrestant, podeu fer-vos una infusió en dejú si el dia abans us heu passat amb el menjar.