El refredat

El refredat és una malaltia lleu provocada per un virus que es manifesta amb mocs, nas tapat, mal de coll i de cap, tos, ulls plorosos. Al cap d’uns quants dies es cura sense tractament. És una de les patologies més prevalent, es  poden patir entre 2 i 5 refredats per any. Cal diferenciar-lo de la grip que també és una malaltia causada per un virus que es manifesta amb febre alta (39º – 40º C), dolors musculars, mal de cap i de coll, malestar general, nas tapat i tos seca.

Hi ha molts estudis sobre el tractament del refredat comú però són poc consistents. A l’hora de fer recomanacions sobre el tractament el millor és fer-ho sobre les símptomes, ja que no hi ha cap medicament que curi la grip ni el refredat. El paracetamol ajuda a millorar el mal de cap, la febre i altres molèsties.

Tot i que es parla molt del tractament no farmacològic del refredat comú no es disposa de suficient evidència per recomanar el tractament amb Echinacea o Vitamina C.  L’echinacea és una planta que té efectes sobre el sistema immunològic i és utilitzada pels refredats, la tos, la febre i el mal de coll reduint així els símptomes dels processos vírics i gripals. Fa temps es creia amb l’efectivitat de la vitamina C per a reduir el risc d’aparició de refredat, estudis recents no han pogut provar la seva efectivitat, tot i que pot reduir la severitat i durada dels símptomes.

Consells generals

  • Renteu-vos sovint les mans i feu servir mocadors d’un sol ús per evitar contagis.
  • Descanseu i tingueu cura de la vostra salut. Beveu aigua, sucs, brous o infusions.
  • Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
  • Poseu-vos sovint sèrum fisiològic o aigua amb sal al nas.
  • Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre.
  • Per evitar la sequedat de la gola i així evitar la tos nocturna podeu posar un tros de ceba crua a prop del llit.

Un refredat al cap de 4 o 5 dies sol curar-se i no cal fer cap visita al centre de salut. De totes maneres, si teniu dubtes podeu trucar al centre de salut i consultar al seu metge/ssa  o infermer/a.

Ja ho diu una dita:
“Un refredat sense medicaments dura 7 dies i amb medicaments una setmana”

EAP LA MARINA

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.