A l’estiu el rebost se’ns omple de fruita del color del sol, o sigui, entre el groc i el vermell. Com ha de ser. Com a exemple, he triat les vermelles per fora, i per dins.
Tot i que la cirera és amb nosaltres des de la primavera, com que aquest anys no l’hem pogut gaudir a causa del tancament, aprofitarem aquests últims dies que encara la trobem al mercat.
Aquesta fruita brillant conté molt de calç, ferro i vitamina C, per tant és ideal per prevenir l’anèmia i per remineralitzar l’organisme. Els minerals que conté s’absorbeixen molt bé d’aquesta manera i els ossos ens ho agrairan. També van molt bé a evitar la cel·lulitis, l’acné o la pell seca pel contingut en beta carotè. La seva acció principal però és la depurativa; només 20 cireres al dia redueixen els nivells d’àcid úric.
Son unes grans drenadores, o sigui que fan eliminar líquids (diürètiques), i una mica laxants, també un bon aliment per prevenir les pedres tant de ronyó com de vesícula. Tot i el contingut en sucre, són ben tolerades pels diabètics. Com les altres fruïtes de color vermell quasi morat, són grans antioxidants i 200 grams aporten només 115 cal.
És millor comprar-les amb la cua. I anar en compte perquè si són verdes poden ser indigestes.
La fruita de l’estiu per excel·lència juntament amb el meló és la síndria de la que el 90% del seu pes és aigua i per tant, ideal per treure la set. És depurativa i com que té efecte saciant es pot menjar en dietes per a aprimar. Les llavors evitaran els problemes de pròstata als homes, que les poden mastegar i així també obtindran força quantitat de minerals com el Zn. Pel seu contingut de potassi és convenient per a les persones hipertenses. Un tall de 250g només té 70 calories i el 42% de la vitamina C que necessitem en un dia. Bon estiu!!
Esther Pardo i Gimeno
Juliol 2020