La congelació retarda la deterioració dels aliments i perllonga la seva seguretat evitant que els microorganismes es desenvolupin i alentint l’activitat enzimàtica que fa que els aliments es facin malbé.
Consells per Congelar
• Els congeladors han d’estar sempre a -18°C o menys.
• Els congeladors funcionen millor quan estan plens
• Congeli els aliments molt frescos.
• Condimenti amb precaució ,ja que el fred fixa els sabors.
• Deixar refredar els aliments cuinats abans d’introduir-los al congelador.
• Els aliments que s’han congelat i descongelat mai han de tornar a congelar-se, tret que hagin estat cuinats. Un cop descongelats, han de consumir-se en menys de 24 hores, ja que són més susceptibles de ser alterats.
• La congelació lenta: Produeix canvis de textura i valor nutritiu.
• La congelació ràpida: Manté les característiques nutritives i organolèptiques. Per a llençar la menor quantitat possible d’aliments és aconsellable congelar per racions, utilitzant recipients hermètics , tancant-los amb la menor quantitat possible d’aire .És convenient etiquetar els envasos amb la data d’entrada al congelador, el seu contingut i número de racions
• Les verdures crues han de bullir-se uns minuts abans de congelar-se, per així aturar el seu procés de deteriorament i així eliminar els possibles bacteris.
- El peix ha de congelar-se net, sec, sense escates ni cap.
- La carn ha de treure’s del seu envàs inicial i cal congelar-la desossada i lliure del greix i introduir-la en un envàs o embolcall adient.
Per descongelar de manera correcta:
- A la nevera: Treure els aliments que es necessitin 24h abans i deixar-los a la nevera mantenint-los en el seu propi envàs.
Al descongelar carns i peix assegureu-vos que el recipient hermètic on es va congelar porti reixeta a la part inferior, per deixar passar els líquids.
- En el microones: col·locant els aliments crus en una font amb reixeta, per evitar que es barregin els sucs. En el cas dels ja cuinats, col·locant-los en un recipient destapat, ja que els plats cuinats congelats no necessiten descongelació prèvia.
- Directament a la paella o cassola: les verdures i hortalisses es poden cuinar directament sense necessitat de descongelar-les prèviament.
La nevera s’ha de mantenir a una temperatura de 5º C o inferior. Si es manté a aquesta temperatura, els microorganismes es multipliquen molt lentament .
La temperatura dins la nevera no és igual a tot arreu, per això és important col·locar els aliments al lloc adient per a millorar la conservació.
Consells a l’hora de distribuir els aliments dins la nevera:
– Als prestatges superiors s’emmagatzemen els aliments ja cuinats.
– Als prestatges del centre de la nevera estarien els productes làctics, i embotits.
– Als prestatges inferiors o al calaix zero es guarden els aliments crus i periples (com la carn i el peix) i productes que estan en procés de descongelació.
– Als calaixos inferiors de la nevera s’hi han de col·locar les fruites, verdures i hortalisses. No cal rentar-les abans d’introduir-les a la nevera, s’ha de fer en el moment que es vagin a consumir. La temperatura aquí, és superior a la mitjana
– La porta de la nevera, juntament amb els prestatges superiors són la part menys freda. Aquí hi col·locarem les begudes, margarines, melmelades, llet, sucs i ous.
CAP Carles Ribas