Com congelar i descongelar els aliments de forma correcta

La congelació retarda la deterioració dels aliments i perllonga la seva seguretat evitant que els microorganismes es desenvolupin i alentint l’activitat enzimàtica que fa que els aliments es facin malbé.

Consells per Congelar
• Els congeladors han d’estar sempre a -18°C o menys.
• Els congeladors funcionen millor quan estan plens
• Congeli  els aliments molt frescos.
• Condimenti amb precaució ,ja que el fred fixa els sabors.
• Deixar refredar els aliments  cuinats abans d’introduir-los al congelador.
• Els aliments que s’han congelat i descongelat mai han de tornar a congelar-se, tret que hagin estat cuinats. Un cop descongelats, han de consumir-se en menys de 24 hores, ja que  són més susceptibles de ser alterats.
• La congelació lenta: Produeix canvis de textura i valor nutritiu.
• La congelació ràpida: Manté les característiques nutritives i organolèptiques. Per a llençar la menor quantitat possible d’aliments és aconsellable congelar per racions, utilitzant recipients hermètics , tancant-los amb la menor quantitat possible d’aire .És convenient etiquetar els envasos amb la data d’entrada al congelador, el seu contingut i número de racions
• Les verdures crues han de bullir-se uns minuts abans de congelar-se, per així aturar el seu procés de deteriorament i així eliminar els possibles bacteris.

  • El peix ha de congelar-se net, sec, sense escates ni cap.
  • La carn ha de treure’s del seu envàs inicial i cal congelar-la desossada i lliure del greix i introduir-la en un envàs o embolcall adient.

Per descongelar de manera correcta:

  • A la nevera: Treure els aliments que es necessitin 24h abans i deixar-los a la nevera mantenint-los en el seu propi envàs.

Al descongelar carns i peix assegureu-vos que el recipient hermètic on es va congelar porti reixeta a la part inferior, per deixar passar els líquids.

  • En el microones: col·locant els aliments crus en una font amb reixeta, per evitar que es barregin els sucs. En el cas dels ja cuinats, col·locant-los en un recipient destapat, ja que els plats cuinats congelats no necessiten descongelació prèvia.
  • Directament a la paella o cassola: les verdures i hortalisses es poden cuinar directament sense necessitat de descongelar-les prèviament.

La  nevera s’ha de mantenir  a una temperatura de 5º C o inferior. Si es manté a aquesta temperatura, els microorganismes  es multipliquen molt lentament .

La temperatura dins la nevera no és igual a tot arreu, per això és important  col·locar els aliments  al lloc adient per a millorar la conservació.

Consells a l’hora de distribuir els aliments dins la nevera:

– Als prestatges superiors s’emmagatzemen els aliments ja cuinats.

– Als prestatges del centre de la nevera estarien els productes làctics, i embotits.

– Als prestatges inferiors o al calaix zero es guarden els  aliments crus i periples (com la carn i el peix) i productes que estan en procés de descongelació.

– Als calaixos inferiors de la nevera s’hi han de col·locar les fruites, verdures i hortalisses. No cal rentar-les abans d’introduir-les a la nevera, s’ha de fer en el moment que es vagin a consumir. La temperatura aquí, és superior a la mitjana

– La porta de la nevera, juntament amb els prestatges superiors són la part menys freda. Aquí hi col·locarem les begudes, margarines, melmelades, llet, sucs i ous.

CAP Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.