Sants-Montjuïc i els seus voltants entre les zones amb vigilància pel risc dels mosquits

Hi ha costums que no canvien i, com cada estiu, els mosquits vénen a fer turisme a Barcelona. Aquestes bestioles no entenen de restriccions i distància social, i aprofiten qualsevol lloc per instal·lar-s’hi. Per això, l’ ASPB (Agència de Salut Pública de Barcelona) ha intensificat les tasques de prevenció, vigilància i control dels mosquits de la ciutat comtal per tal d’evitar la seva proliferació en els diferents districtes de la capital catalana.

La tasca principal de l’ASPB és identificar els espais públics que podrien ser indrets on potencialment podrien haver-hi mosquits. Des del mes d’abril fins al novembre l’Agència, conjuntament amb el Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes intensifica la vigilància.

De fet, aquest Programa de Control de mosquits es du a terme des de fa més de 15 anys, concretament des del 2005. Des de llavors s’han identificat un gran nombre de punts de cria tant de mosquits tigre com de mosquits comuns, les dues espècies de dípters que més envaeixen els nostres carrers.

Ampliació de les zones de vigilància i reforç en els barris amb més desigualtat

Enguany, l’estratègia de l’ASPB presenta novetats importants. En primer lloc, s’han establert un total de 81 zones de vigilància, mentre que la temporada anterior eren 66. Aquest augment és degut, entre altres coses, al potent canvi climàtic que estem patint. Els mosquits tenen una forta dependència a les precipitacions i a les altes temperatures, i aquests dos aspectes s’han agreujat al territori en els darrers anys. Això ha suposat que la reproducció i la cria d’aquests insectes hagi crescut considerablement respecte dècades passades.

L’altra mesura que s’ha dut a terme és reforçar la vigilància a les zones més vulnerables de la ciutat. Segons els registres de 2020, el 55% de punts de risc es distribueixen en àrees de rendes baixes. Aquesta dada és rellevant, atès que els recursos econòmics poden condicionar la realització de millores en els habitatges, l’accessibilitat a repel·lents o la col·locació de mosquiteres, i generar dificultats per a la prevenció dels seus efectes negatius.

El Districte de Sants-Montjuïc, el més afectat de Barcelona

En termes quantitatius, el Districte de Sants-Montjuïc és el que comptabilitza més zones de risc, amb un total de 19, molt desmarcat del següent, que és Horta-Guinardó, amb 11. Pel que fa al barri de La Marina, hi trobem mitja dotzena de punts de risc repartits entre diferents zones: un parell molt a prop de la zona de la Gran Via,  als jardins de Can Ferrero, al Parc de Can Sabaté o a l’Skate Park de La Marina. De fet, gran part dels punts de risc del Districte s’ubiquen al voltant de la muntanya i els seus espais naturals, com el Jardí Botànic o els Jardins de Laribal…

Es demana col·laboració per solucionar aquesta problemàtica

Per tal d’acabar amb la proliferació del mosquit a Barcelona, l’ASPB demana col·laboració ciutadana per saber-ne més sobre els hàbits d’aquests insectes. L’Agència atén les incidències relacionades amb els mosquits i en cada cas segueixen els procediments concrets per a la resolució del problema. El 2020, va rebre i atendre 219 incidències comunicades a través dels diferents canals de l’Ajuntament de Barcelona. En les inspeccions es va detectar al voltant d’un 20% d’activitat.

Per altra banda, L’ASPB rep també informació de la ciutadania recollida per l’App Mosquito Alert. El 2020 es van gestionar 128 comunicacions de punts de cria i adults per part dels ciutadans a la plataforma i es va detectar activitat en un 13,7%. Per últim, informen que el gruix de punts de cria de mosquits es troben sobretot en propietats privades, i que la implicació ciutadana en aquests casos ha de ser important per poder passar a l’acció. Fer revisió cada 5 o 7 dies de les zones exteriors per no acumular aigua és la mesura més senzilla i eficaç que es pot aplicar a casa per evitar que el mosquit tigre es reprodueixi.

Font: ASPB (Agència de Salut Pública de Barcelona)

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.