La vibració al barri pocs dies abans de les eleccions municipals

Imatge: Eleccions generals del 28-A a La Bàscula
Text: Alex Giménez

Aquest diumenge els veïns i veïnes del barri de La Marina tenen una nova cita amb la democràcia. Amb els resultats de les eleccions generals del 28-A encara al cap, la gent haurà de sortir una altra vegada al carrer per exercir el seu dret a vot en les que seran les onzenes eleccions municipals a Barcelona.

Per veure l’ambient i la vibració que hi ha de cara a les eleccions, l’equip de La Marina ha sortit al carrer. Dels enquestats, la majoria asseguraven haver votat als socialistes. El barri de La Marina, que forma part del que s’anomena “cinturó roig”, s’ha mostrat fidel al Partit Socialista (PSC) durant tota la seva història.

L’Àngels, veïna del barri de 63 anys, votarà un altre cop al PSC el pròxim diumenge. Tot i que mostra simpatia pels Comuns, l’Àngels considera que l’Ajuntament hauria de preocupar-se més per la gent gran, al barri i la ciutat en general.

Tot i la presència principal de votants socialistes entre els enquestats, també hi ha altres partits representats al barri. Esquerra Republicana o En Comú Podem són les altres opcions que La Marina s’ha trobat al carrer. L’Anais, veïna de 37 anys, trenca una mica amb l’establert i es declara votant fidel del PACMA. “Hem de lluitar pels animals, perquè ells sols no poden”, va assegurar.

LA CAIGUDA PROGRESSIVA DEL PSC AL BARRI

Barcelona ha viscut 10 eleccions municipals des de l’arribada de la democràcia. En nou d’elles, el PSC ha estat el partit més votat a La Marina. Pel que fa a la primera dècada electoral (1979-1987), només hi ha dades per districte, i no per barris. A les tres primeres eleccions (1979, 1983 i 1987), el PSC va guanyar amb molta força a Sants-Montjuïc.

A partir d’aquí, ja hi figuren les dades oficials per barris, o com s’anomenaven abans de 2006, zones estadístiques. A la dècada dels 90, el PSC es va assentar com a primera força al barri (Zona Franca-Port) amb els següents resultats:

  • 26 de maig de 1991, 63,8% dels vots
  • 28 de maig de 1995, 53% dels vots.
  • 13 de juny de 1999, 60,4% dels vots.
Font: Ajuntament de Barcelona

Amb el nou començament de segle i l’arribada de nous partits, el PSC va perdre suport, a poc a poc, a La Marina. A les eleccions de 2003 els socialistes van aconseguir el 49,4% dels vots a Zona Franca-Port, mentre que a les de 2007 la mitjana combinada als dos barris de La Marina (La Marina de Port i La Marina del Prat Vermell) va ser del 48,4%.

La tendència es va mantenir a les eleccions de 2011, les últimes que va guanyar el PSC a La Marina amb un 34% dels vots als dos barris. Als comicis del 24 de maig de 2015, però, el PSC va caure per primera vegada a la segona posició, amb el que ha estat el seu pitjor resultat a unes municipals al barri (17,45% dels vots), per sota dels Comuns, que van comptar amb el suport del 37,2% dels veïns.

UNA NOVA CITA AMB LA DEMOCRÀCIA

Els comuns intentaran revalidar la seva victòria l’any 2015 en les eleccions d’aquest diumenge, 26-M. Quan van guanyar a les municipals, també van ser primera força a les eleccions generals (tant a les de desembre de 2015 com a les de juny de 2016).

Font: Ajuntament de Barcelona

De cara a les properes municipals, els socialistes compten amb un cert avantatge: a les eleccions generals del 28 d’abril el PSC va ser el partit més votat tant a La Marina de Port com a La Marina del Prat Vermell, superant els comuns, que van perdre 10 punts, i Esquerra Republicana (ERC), que va guanyar per primer cop unes eleccions a la ciutat de Barcelona i va augmentar més de 5 punts al barri.

Revalidaran la seva victòria els comuns a La Marina? Guanyarà el PSC al barri per desena vegada? Donarà la sorpresa ERC? Totes aquestes preguntes es resoldran el diumenge quan els veïns i veïnes de La Marina tornin a viure una cita històrica amb la democràcia.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.