Premis FAGiC 2014: celebració i reivindicació gitana

Simón Montero, president de la FAGiC, acomiadant l'acte. Judit Valdés

JUDIT VALDÉS

L’auditori del CaixaFòrum va acollir divendres passat la VII edició de l’entrega de premis de la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC), amb els que les entitats gitanes catalanes premien el treball de persones i de mitjans de comunicació que contribueixen al reconeixement del poble gitano.

Però els premis FAGiC no només van donar lloc a la celebració, sinó també a la reivindicació de la cultura gitana, i a la protesta per la situació dels gitanos a Espanya. Simón Montero, veí del barri i president de la FAGiC, durant el discurs de benvinguda, va rebatre els arguments d’aquells que culpabilitzen el poble gitano de problemes generals com l’educació, l’habitatge i la situació laboral. “No pot ser que tot sigui degut a un problema cultural gitano”, va argumentar. Va criticar la falta de voluntat de solucionar els problemes actuals – “interessa més facilitar una paga social i tenir una part de la societat estèril i inútil que no pas invertir en les persones” – i finalment va instar al poble gitano a no callar, a “aixecar-nos pacíficament per exercir els nostres drets com a ciutadans”, davant la “intolerància” i la falta de solidaritat.

Cap sorpresa pel que fa als premiats, que ja s’anunciaven en el programa de l’acte. Carme Garriga, sociòloga, va ser guardonada de manera pòstuma amb el premi Investigació per la seva dedicació cap a la comunitat gitana a través d’estudis socials i com a assessora de la Generalitat de Catalunya, i pel seu treball com a membre de l’Institut de Cultura Gitana del Ministeri d’Educació.

L’ex-parlamentari Juan de Dios Ramírez Heredia, primer i únic diputat gitano a les corts espanyoles, va rebre el premi Tota una vida per la seva trajectòria política, que sempre ha anat lligada al seu activisme per la defensa del poble gitano, del que ha sigut veu política tant a nivell espanyol com europeu.

El premi Mitjans de comunicació va ser pel periodista Joaquín López Bustamante i pel programa que codirigeix a Radio 5, ‘Gitanos: arte y cultura romaní’. López Bustamante no va poder recollir personalment el premi, que va dedicar a Manuel Moraga, co-presentador del programa, a la seva família i al record de Carme Garriga i de Peret, per motius professionals.

El celebrat cantaor Vicente Castro “Parrita” va ser guardonat amb el premi Aportació a la cultura. Al final de l’acte, de més de tres hores, va recompensar a aquells que s’havien quedat fins al final amb una interpretació musical a la que es van afegir la resta de músics i cantaors que havien participat de la gala.

L’acte també va servir per presentar davant el públic GipsyRom, primera empresa creada i gestionada únicament per gitanos, que destina la major part dels beneficis a la promoció i millora de les condicions de vida dels gitanos i que, junt amb la FAGiC, finançava l’entrega de premis d’enguany.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.