Text: Victor Recacha
Un any més, la Biblioteca Francesc Candel ha acollit el que ja ha esdevingut un tradicional concurs d’escriptura amb una projecció que va més enllà del barri i del propi districte.
El Certamen Literari Francesc Candel La Marina 2019 va arrencar pocs minuts després de les 19h de la tarda del passat dimecres. La cerimònia se celebrava a la terrassa de la biblioteca, coberta però amb ventanals que l’obrien a l’aire lliure i a l’arbrat del Jardí dels Drets Humans, en un dia assolellat que il·luminava les tonalitats vives de roses i verds de les fulles dels arbres i el blau intens del cel.
Mentre alguns dels primers protagonistes del vespre anaven pujant a l’escenari, el públic entrava a la biblioteca per la porta principal o per l’entrada del jardí, sobrevolada per una façana plena de plaques fotovoltaiques, pujava les escales i s’anava asseient entorn les nombroses taules cobertes amb mantels blancs de gala distribuïdes al llarg de la terrassa. En entrar, alguns agafaven, d’una petita pila, un exemplar del recull editat dels escrits guanyadors de la passada edició.
En començar l’acte, els organitzadors (les treballadores i treballadors de la biblioteca i del districte) van anar servint cava, suc i tot tipus de menjar a totes les taules perquè cap assistent quedés sense refrigeri.
L’edició d’enguany va ser presentada per l’escriptora Milena Busquets, novel·lista barcelonina i columnista d’El Periódico, que va conduir l’acte en qualitat d’amfitriona. L’autora del best seller También esto pasará (Anagrama, 2015) va llegir ¿Leer es sexi?, un article que va publicar fa 2 anys. El va llegir íntegre, per a reflexionar amb l’audiència que “llegir no és sexi”, sinó que “és important”.
L’esdeveniment també va comptar amb la dinamització de la La Cris, cantant canària i exconcursant de La Voz. La ‘tocantadora’, que barreja diversos gèneres musicals com el hip hop, el beatbox, l’electrònica, el soul i el R&B, va “cocrear” cançons amb el públic de manera improvisada, utilitzant la seva taula de mescles anomenada Guadaloope per a gravar sons i fusionar ritmes i bucles amb el seu cant.
Acte seguit, va pujar a l’escenari el president del jurat i conseller de Cultura del districte de Sants-Montjuïc, Joan Sanromà (BComú), que va ser l’encarregat d’atorgar els premis: un trofeu dissenyat per Benito Maín, escultor de La Marina, i 600€ —250 en el cas dels finalistes, que també se’n duien el trofeu—.
Entre els guardonats d’aquesta edició del concurs hi ha hagut gent d’arreu d’Espanya, però també del barri. És el cas de la jove de 17 anys Elena López Marín, que estudia 1r de batxillerat social a l’Institut Lluís Domènech i Montaner i va quedar finalista de relat curt juvenil amb la seva obra “Morir Ahogada”. Una història que parla d’una dona que es lleva a l’hospital després d’haver estat tres mesos en coma.
Segons fonts del jurat, va ser “difícil” escollir una obra d’entre les dues finalistes per la “qualitat” literària d’ambdues. Però, finalment, la guanyadora juvenil va ser Nora Stone Roig, alumna de batxillerat d’Aula Escola Europea, amb “Ofelia1939”.
En relat curt adult, va guanyar Alberto de Frutos amb “Todo bien”. Un dels anècdotes de la jornada va ser que va guanyar des de Cádiz i no va poder recollir el premi. Pel que fa a la posició de finalista, hi va arribar Carlota Febril.
En poesia, va guanyar Manuel Roig Abad amb l’obra “Vol que cante”. En aquest cas, el poeta guanyador viu al País Valencià (a Alacant) i va recollir el premi en nom seu un amic de Barcelona. El poeta finalista va ser Joan Carles González Pujalte.
I, finalment, el reportatge periodístic guanyador va ser “Semblanza de un hombre bueno”, de Juan Molina Guerra, amb Laura Cercós Tusset com a finalista.
Aquests van ser els guardonats d’enguany, però en aquesta edició han participat més de 150 persones. En algunes modalitats més que en altres —només 7 joves s’hi van presentar—, però en tot cas, un gran nombre d’obres aspiraven a ser ungides guanyadores.
Ha estat en mans del jurat decidir quins eren els pocs creadors afortunats a distingir aquest cop. Un jurat que estava format per professionals de les lletres (escriptors, professors, periodistes, bibliotecaris i llibreters) i presidit per Joan Sanromà, que creu que l’alt nivell de participació mostra “un interès en escriure”.
El conseller de Cultura pensa que el certamen ha de servir també “per fomentar que els joves que tenen gust per escriure vegin recompensat el seu esforç” i per a “donar a conéixer persones que d’altra manera no sabríem mai que escriuen”. Considera, a més, “encomiable” que el certamen sigui en dues llengües (català i castellà) i espera que duri molts anys.
Joan Sanromà també va anunciar que és el darrer any que farà de president del jurat, i va excusar l’assistència de la regidora del districte i de Feminismes i LGTBI Laura Pérez, que s’esperava que vingués a la gala, “per qüestions de la seva feina com a regidora i de la situació de la ciutat”.
Qui sí va assistir va ser la consellera de districte Esther Pérez (BComú), que, en declaracions a aquest diari, va celebrar els premis literaris perquè “en un barri com el nostre tot el que és cultura és d’agrair”.
Esther Pérez va afirmar, també, tenir una “sensació ambivalent” respecte que hi hagi guanyadors d’altres llocs de la ciutat i fins i tot de fora de Catalunya. D’una banda, creu que “és molt important” situar “la biblioteca de La Marina en aquest circuit” literari però a la vegada va assegurar que li “encantaria” que “cada cop hi hagués més gent d’aquí que es presentés”.
De cara al futur, desitja que el certamen esdevingui “un aparador per a la gent dels nostres barris que escriu novel·la, poesia…” i “que hi hagi aquest viver” d’escriptors al barri. Una “il·lusió” cap a la qual creu que “s’haurà de començar a treballar”.
En aquest sentit, la guardonada del barri, Elena López, va explicar que fa anys que escriu “perquè em sento bé”, “em desfogo”. En ser preguntada per aquest diari, va detallar que ja havia guanyat un concurs d’escriptura a l’institut però que era el primer cop que guanyava un “concurs gran” i va confessar, amb un gran somriure a la cara, que li feia “molta” il·lusió. De cara al futur, vol seguir escrivint, però no de manera professional: “Escriure, ho veig més com un hobby. M’agradaria més dedicar-me a alguna cosa relacionada amb el marketing”.
S’espera que tant el relat de l’Elena com la resta d’obres guanyadores s’editin en un llibre que estarà disponible a les biblioteques a principis de juliol. A mitjans d’aquest mes de juny, també es publicaran, al web del districte, aquests escrits guardonats en el certamen.
Es tracta d’un certamen literari creat per iniciativa popular el 1992 en homenatge a l’escriptor més conegut del barri, Paco Candel, per a fomentar la seva obra, així com la lectura, l’escriptura i les cultures de barri. L’organitza, des de llavors, el districte de Sants-Montjuïc a través de les tres biblioteques del districte: Francesc Candel (La Marina), Vapor Vell (Sants) i Francesc Boix (Poble-sec).
Es tanca, així, l’edició del certamen d’aquest 2019. Caldrà esperar a l’any vinent per a poder tornar a obrir la porta a aquest petit univers literari a La Marina.