Noies i nois de La Marina debaten sobre el seu entorn

Redacció: Àlex Giménez i Sergi Pedrosa 
Fotografia: Vanesa Alemán

Tenir opinió sobre algun tema suposa estar informat sobre un tema concret i i haver-ne reflexionat prèviament. És la confrontació dels fets amb les nostres idees i valors el que ens permet tenir una opinió i verbalitzar-la. Això és el que han fet els alumnes de les escoles Can Clos, Seat, Enric Granados i Ramon Casas, protagonistes dels Debats Interescolars de La Marina. Un Projecte organitzat per l’Associació de Mitjans de Comunicació Local (AMCL) amb el suport del Pla de Barris.

Al primer debat, organitzat el 30 de maig, es va parlar del temps lliure i de lleure i del medi ambient. En David Hernández i l’Alina Gutiérrez, alumnes de la Escola Can Clos, van explicar les diferències entre temps lliure, en el qual no es fa res, i temps de lleure, aquell destinat a fer activitats ocioses.

Després d’uns instants de timidesa inicial, els infants han començat a parlar i ja no han parat en tot el matí. La majoria dels nens i nenes han assegurat estar contents amb tot el que fan al seu temps de lleure, però també hi ha hagut un sector d’alumnes que han expressat el seu desig per tindre encara més temps de lleure, o pot ser simplement temps lliure per descansar una mica.

A més, s’ha tractat la problemàtica del medi ambient, que ha estat introduïda pel Marc Casas i la Maria Garcia, tots dos alumnes de la Escola Ramon Casas.

Entre les participants, La Candela, alumna de Can Clos, va parlar de la “Regla de les 3 R”, basada en reciclar, reutilitzar i reduir. Un dels moments més reivindicatius es va viure quan l’alumnat, a l’uníson, va cridar “El mar no és una paperera”, deixant ben clar el rebuig que sentien envers la deixalla aliena en espais naturals tan a tenir en compte com a laplatja.

Els reclams es van succeir, adoptant un caire més actiu per part dels nois i noies. “Si som molts, sumarem més” o “una sola persona pot canviar la mentalitat de moltes” van ser opinions fermes d’un alumnat que s’ha mostrat fart d’esperar: “si volem un món net, hem d’actuar ara”.

Pel que fa al segon debat, en què han participat les escoles Seat I Enric Granados, el dilluns 3 de juny, l’ha obert en Raul Sharma i la Rosi Rovira, de l’escola Enric Granados ,amb un tema apassionant com és el feminisme. Ha estat curiós veure la senzilles i alhora la profunditat en les paraules dels infants que el definien com a “homes que es creuen superiors a les dones”·

El que ha quedat ben clar és que “estem fent coses malament”, i els alumnes ho han exposat francament. Temes com la violència de gènere, la distribució de les tasques de la llar, el llenguatge sexista o els estereotips de gènere en els jocs o la vestimenta, han estat molt recorreguts amb exemples de les seves vivències, i tots estan d’acord en què l’evidència masclista ha d’aturar-se.

Els nois i noies han acabat el debat parlant de casa: el barri de La Marina. L’Ana Vicente i la Samantha Muñoz, de l’Escola Seat, no han dubtat en exposar les bondats però també la part dolenta, segons la seva mirada, sobre l’espai on convivim.

“La Marina gaudeix d’un gran nombre d’espais verds i parcs”, però reclamen que la major part està pensada per infants fins als vuit anys, i no per nois i noies més grans, de la seva edat. La majoria dels estudiants que han participat tenien entre 10 i 11 anys.

La neteja i la connectivitat han sortir com els punts més negatius de La Marina. Han expressat que les línies d’autobús “són insuficients” i que estan “desconnectats” del centre de Barcelona. A més, la deixalla als carrers i als voltants de papereres i contenidors és evident i ha estat motiu de reclam per millorar el civisme al barri. També han parlat de la riquesa de la diversitat cultural que es viu al barri, i entre ells han sortit diverses posicions, però en conjunt han conclòs que tothom té dret a viure i sobreviure.

Podeu tornar a escoltar els dos debats a partir dels següents enllaços:

30/05. Escola Can Clos i Escola Ramon Casas — https://www.ivoox.com/els-nois-i-noies-la-marina-prenen-audios-mp3_rf_36799144_1.html

03/06. Escola Seat i Escola Enric Granados — https://www.ivoox.com/els-nois-i-noies-la-marina-prenen-audios-mp3_rf_36800120_1.html

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.