No es pot rebre informació. El temps actual a La Marina 0°C, No es pot rebre informació.
MEMÒRIA HISTÒRICA

Club Atlètic Ibèria

Club Atlètic Ibèria

El 12 d’agost del 1939 es constitueix el “Club Ibèria”, com a conseqüència de la fusió dels clubs de futbol Port, Portense i Santiveri. La fundació d’aquests clubs data dels anys vint del segle passat. Els dos primers tenien camp propi al barri de Port, davant de l’actual parròquia de Port, al carrer Sant Eloi; el tercer tenia el seu camp al passeig Agrícola del barri de Can Tunis i la temporada 1934-35 va quedar campió de Catalunya d’Amateurs i subcampió d’Espanya.

La seu social del nou Club, es fixa al bar del Remendo al carrer Mare de Déu de Port. A partir del 14 de novembre del 1957, per decisió de l’amo del bar Sr. Josep Perera, canvià de nom i li posà bar Iberia.

A partir de 1982, el Club va tenir l’ajut econòmic i desinteressat de l’empresa Santiveri, com es pot observar en els cartells que anuncien els partits de competició. Pel que fa al terreny de joc, s’adopta el de l’antic C.F. Port, que és l’actual. Aquest terreny va patir innumerables avatars i, fins i tot, es va veure amenaçada la seva existència a partir del 1955, quan es pretenia la construcció d’un mercat; posteriorment s’utilitzà com a dipòsit d’envasos del mercat del Born. Aquesta situació es manté fins que surt el Pla Metropolità de Barcelona, amb què és qualificat com a equipament. A partir d’aquest moment s’inicia una lluita molt intensa de reunions i entrevistes dels socis i veïns del barri amb el recolzament del president de la Federació Catalana de Futbol Sr. Guasch, per la remodelació del camp de futbol. La primera fase d’aquesta remodelació s’inicia el 1977 i finalitza al 1980 amb diversos problemes i incidències. Va quedar pendent la segona fase, que es va anar fent i es va rematar a principis de l’any 2014 incloent la gespa artificial.

En els anys 60 dels segle passat, l’Ibèria es converteix en una entitat poliesportiva i ja disposa de seccions de basquet masculí i femení i d’handbol masculí, convertint-se en un dels primers clubs de Catalunya que constituïa clubs infantils. En aquesta època el club desenvolupa una gran tasca social i cultural al barri, creant amb l’ajut del nostre veí Paco Candel, la primera i única biblioteca popular existent als nostres barris durant molts anys.

Des del seu primer president Gregorio Aznar Antorá fins a l’actualitat, han sigut molts els que han ostentat la presidència del Club. D’entre ells destaca el Sr. Antoni Puyol Lebón, amb tretze anys de president i 32 com a directiu de l’entitat, és qui ha estat més temps en les tasques del Club. Persona estimada per tothom que el va conèixer. El 1985 és nomenat Vicepresident Adjunt de la Federació Catalana de Futbol i el 1989 és nomenat President de la Federació Catalana de Futbol fins al 2001, sent el primer soci de l’Ibèria que accedeix a un càrrec tan important dins la federació.

Al llarg de la trajectòria del C.A. Ibèria (79 anys), el club va jugar en diferents categories. Pels seus vestuaris van passar moltíssims jugadors de futbol, entre ells alguns de molt coneguts, com els germans Otto i Juan Schwandt, que aquest últim va jugar a Segona Divisió amb el Cadis. També vam tenir la satisfacció de veure jugar amb el nostre equip a Eduardo Manchon Molina, veí de Can Tunis, que havia jugat les temporades 1959-60 i 1960-61 al F.C. Barcelona guanyant les cinc copes; va ser un dels millors extrems esquerrans del Barça. És de recordar amb estimació el gran Canito (Jose Cano López), que es va criar a l’Asil de Port amb unes grans qualitats per jugar a pilota. Quan va tenir l’edat de jugar amb un equip, va fitxar amb l’Ibèria, que el va traspassar després al Lloret, i la temporada 1976-77 ja jugava a l’Espanyol. Després va jugar al 1978-79 amb el Barça i al 1978 amb la selecció Espanyola. El nostre equip va tenir molts bons porters, però hi va haver un, el Josep Codina, que ja jugava a l’Ibèria als 15 anys a l’equip Cadet, i el 1971 amb 17 va jugar amb la Selecció Catalana de Futbol Juvenil com a porter titular contra la Selecció Murciana.

Historial de l’equip de futbol

1939- 45             Categoria Comarcal i Regional Preferent

1946- 52             Ascens i Permanència a Primera Regional

1952-53              Descens a Comarcal

1953-54              Ascens a Segona Regional

1955- 56             Campió del Grup Segona Regional i Ascens a Primera, que queda constituïda com grup VII de Tercera Divisió, en ser aquesta ampliada.

1956-57              Juga a Tercera Divisió

1957-58              Tercer classificat en Tercera Divisió, Subcampió del “I Trofeu Moscardo i  Guanyador del Trofeu “Mateo Gras”.

1958-59              CAMPIÓ DE TERCERA DIVISIÓ – GRUP VII. Disputa la promoció d’ascens a Segona Divisió, però perd amb l’Olot al camp de les Corts

1959-60              Tercera Divisió, disputa la promoció de permanència

1960-61              Tercera Divisió, disputa la promoció de permanència

1961-62              Tercera Divisió, sisè classificat, sense perdre cap partit a casa. Va ser l’únic que ho aconsegueix

1962-63              Descens a Primera Regional

1963-64              Primera Regional. Quart finalista Copa Catalana

1964-70              Primera Regional

1979-71              Campió de Primera Regional. Ascens a Preferent

1971-73              Regional Preferent

1973-74              Descens a Primera Regional

1974-75              Primera Regional

1975-76              Campió de Primera Regional. Ascens a Preferent

1976-77              Descens a Primera Regional

1977-78              Primera Regional. Promoció a Segona Regional

1978-79              Campió de grup de segona Regional.  Ascens a Primera

1979-83              Primera Regional

1983-84              Subcampió grup 1ª Regional. Ascens a Preferent

1984-85              Regional Preferent

1985-86              Regional Preferent. Descens a 1ª Regional

1986-87              Primera Regional.

1988-2015          L’equip continua jugant en les categories regionals

2016-17              Tercera Catalana, grup 11è

 

Presidents

Sentim molt no posar tots els què ho van ser, però enumerem els que hem pogut esbrinar.

                                                                 

Antoni Puyol                        13 anys                                José Cañadas                            2   anys

Gregorio Aznar                    8 anys                                  Manuel Alonso                           1   any

José Asensio                       6 anys                                   Narciso Casas                          1    any

Tomàs Escoda                    5  anys                                  Pedro Gonzalez  Barenys        1   any

Juan Gimeno                      4 anys                                  Francisco Bueno                        1   any  

Juan Martinez                    2 anys                                  José Avellanedo                        4   anys

Pedro Gonzalez Estrada   2 anys                                  Comissió Gestora                      1    any

Jaime Boix                          2 anys                                   Jaume Creus                             3  anys

 

Els senyors Casas i Gonzalez Barenys, van compartir la Presidència amb els senyors Gil i Pujol vàries temporades.

Actualment, el president del C.A. Ibèria, es el Sr. José Povedano Navas, un home molt esforçat i compromès amb l’equip, perquè aquest continuï jugant i defensant el nom d’aquest  club amb tanta historia als nostres barris.

Agraïm a Josep Perera, José Asensio, Josep Codina i Diego Ejea per la seva col·laboració en la redacció d’aquest resum del club de futbol més antic dels nostres barris.

 

                                                                                                                                    Julio Baños i Soria

 

Redacció

Redacció

Mitjans de comunicació dels barris de la Marina. Segueix-nos a La Marina FM (102.5), el diari La Marina, La Marina Digital, La Marina APP i a les xarxes socials.


Etiquetes d'aquesta publicació:
Club Atlètic Ibèriajulio bañosmemòria històrica

Publicacions relacionades

Fem repàs del curs: DESEMBRE

A principis de desembre es va celebrar a la biblioteca Francesc Candel una assemblea oberta a tots els veïns que

Troben una persona morta al Port de Barcelona

Un cotxe ha caigut a l’aigua a quarts de set del matí d’aquest divendres al moll Oest del Port de Barcelona

Canvi notable del mapa de comerços del barri

Fa 20 anys era improbable caminar per la ciutat de Barcelona i trobar en un mateix carrer diversos establiments en

Cap comentari

Escriu un comentari
Cap comentari, de moment! Pots ser el primer a comentar això!

Escriu un comentari

El teu correu electrònic no es mostrarà.
Els camps obligatoris estan marcats*