Les vacances d’estiu són quelcom immensament esperat per tothom. Ens passem tot l’any planejant què farem durant els calorosos mesos de juny, juliol, agost i, fins i tot, setembre. Entre les opcions més habituals es troba, per exemple, visitar els nostres familiars al poble d’on és originària la nostra família i on estiuegem habitualment. D’altra banda, també es pot optar per quelcom més exòtic i decidir viatjar lluny de casa, per conèixer altres països, cultures, tradicions, etc.
Però, enguany l’estiu ―com la resta d’aquest 2020― ha estat marcat per la crisi sanitària de la Covid-19 que, segons un estudi de la Asociación de Fabricantes y Distribuidores (AECOC), també ha afectat notablement a les nostres vacances. L’AECOC apunta que gairebé la meitat dels espanyols, concretament en 49’3%, no han viatjat aquest estiu, sinó que han passat el període estival a casa. De la meitat restant, segons un altre estudi, en aquest cas de The Cocktail Analysis, el 45% han optat per fer una escapada dins del territori nacional i només un 6% ha viatjat a l’estranger.
Però, què han fet els marinencs i les marinenques aquest estiu? Des del Diari de La Marina hem sortit al carrer per preguntar com ha passat el veïnat aquestes vacances.
Vacances cancel·lades
La Natalia i en Marc són una parella jove amb una criatura petita, l’Ainhoa. La Natalia explica que “l’any passat sí que van viatjar durant les vacances”, però que enguany s’han quedat a casa. El Marc ha passat tot l’estiu treballant a Barcelona ja que, assegura, “s’ha de recuperar, sobretot econòmicament, el que s’ha perdut durant aquests mesos”.
Per la seva part, mare i filla tenien pensat fer una petita escapada a Gandia, al País Valencià. Una de les principals tendències d’aquest estiu tan atípic ha estat precisament el canvi de concepció de les vacances, convertint els grans viatges en petites escapades a indrets propers. Segons The Cocktail Analysis, aquest estiu no s’han buscat majoritàriament destinacions exòtiques per tal de conèixer noves cultures, sinó que, tal com tenien previst fer la Natalia i l’Ainhoa, la tendència ha consistit en explorar allò més local i proper, tot intentat desconnectar de l’experiència encara present del confinament.
Tot i els seus plans inicials, finalment la Natalia i l’Ainhoa han passat l’estiu a Barcelona. “Gandia estava col·lapsada de Coronavirus”, es lamenta la Natalia, en referència al tancament dels locals d’oci nocturn de la ciutat valenciana com a conseqüència d’un brot amb gairebé un centenar de contagiats.
El seu viatge es va cancel·lar. Aquesta ha estat una de les altres tendències d’aquest estiu: la contractació amb condicions flexibles. D’aquesta manera, en cas de sorgir qualsevol imprevist ―com, per exemple, un rebrot a la zona que es volia visitar― la reserva es podia cancel·lar amb un cost mínim o sense.
Tot i quedar-se a Barcelona, la Natalia i el Marc no s’han estat a casa aquest estiu. La parella explica que, sempre matenint les mesure de seguretat, han sortit a dinar fora o anar a la platja els diumenges a la ciutat.
Tendència als plans familiars i de proximitat
“Si haguessin tancat tot, ja em diràs com tornes a casa” afirma el Miguel, en referència als confinaments perimetrals. La seva parella, la María, és mare de dues filles, la Rocío i la Maira, casada amb l’Eduardo. Tots cinc han passat els mesos d’estiu a Barcelona.
Les filles i el gendre expliquen que aquest any s’han quedat sense vacances per motius econòmics. “Com hem estat un temps sense treballar, no ens ho podem permetre i ens hem de recuperar de cara al futur per si ve un altre confinament”, afirma la Rocío.
A més, l’Eduardo explica que hi havia certa “incertesa” per saber si podran tornar a casa o no en cas de marxar fora, dubte en el que coincideix amb el sogre. Convé aclarir que, en cas d’un confinament perimetral de l’àrea d’estiueig o qualsevol altra que no sigui la nostra àrea de residència habitual, les autoritats, abans de tancar el municipi en qüestió, sempre donen un temps prudencial de marge per a que els turistes puguin marxar. Això sí, una vegada es torna a casa després d’haver estat en un punt de rebrot és més que recomanable guardar una quarantena de 14 dies per a evitar la transmissió comunitària, és a dir, portar el virus cap al nostre cercle proper i començar així una nova cadena de contagis en el nostre barri, ciutat, municipi, etc.
Com en el cas de la Natalia i el Marc, la família formada per la María, el Miguel, la Rocío, la Maira i l’Eduardo expliquen que, sempre respectant les mesures de seguretat, han fet plans junts per no estendre riscos cap al seu cercle social i així evitar possibles contagis. “Han estat unes vacances locals. Locas i locals”, afirma el Miguel, “però és el que toca”.
Por al contagi entre els grups de risc
El Juan i la Lucía són un matrimoni entrat ja a la vuitantena i ells tampoc han marxat fora aquest estiu. “Mira les nostres vacances”, diu en Juan referint-se a la seva neta petita, la Laia.
El matrimoni explica que han passat l’estiu al barri per la por de poder contraure el Coronavirus i asseguren que, sempre que han sortit i han tingut contacte amb altra gent, han mantingut les mesures de seguretat de manera molt estricta. “Tenim por a agafar el virus” explica el Juan, “pensa que jo en tinc 80 i la jefa (la Lucía) en té setanta i pico ja, gairebé 80”. A més, expliquen, que “el tema econòmic està xunguillo”. La Lucía comenta que tots dos són pensionistes i que “si ja normalment no arribem, imaginat després del confinament”.
Tot i quedar-se a la ciutat, el Juan i la Lucía han aprofitat less vacances per anar a la platja o a passejar i, en aquest sentit, expliquen que “normalment solen sortir i anar on van els seus fills i nets”.
L’estiu de la Covid-19, com hem vist, més enllà del virus, ha estat marcat pels plans familiars i locals, que ens han permès descobrir allò que tenim ben a prop de casa. De qualsevol manera, cal recordar sempre la importància vital de respectar les mesures de seguretat i no oblidar que, tot i estar ja immersos en la “nova normalitat”, el virus continua entre nosaltres.