La malaltia d’Alzheimer

Foto: Lares

Text: CAP Doctor Carles Ribas

El dia 21 de setembre se celebra el dia mundial de la Malaltia d’Alzheimer, és un dia per a visibilitzar i conscienciar sobre aquesta malaltia, que afecta no sols els pacients sinó també als cuidadors directes i familiars.

L’Alzheimer és una malaltia mental incurable que va degenerant les cèl·lules nervioses del cervell i va disminuint la massa cerebral. Els pacients mostren una deterioració cognitiva important que es manifesta en dificultats en el llenguatge, la pèrdua del sentit de l’orientació i dificultats per a la resolució de problemes senzills de la vida quotidiana.

No existeix un tractament per a prevenir la malaltia ni per a frenar el seu avanç. Sí que es prescriuen medicaments que ajuden amb alguns símptomes de la malaltia i per a millorar la qualitat de vida dels pacients, però només sol ser útil en les primeres fases.

L’Alzheimer no sols afecta al malalt sinó als seus familiars i l’entorn, ja que és molt dur veure la deterioració d’una persona estimada.

El símptoma cardinal en la malaltia d’Alzheimer és la pèrdua de memòria, la qual cosa es tradueix en una pèrdua en la capacitat de memoritzar i recordar la informació recentment apresa. La malaltia d’Alzheimer dificulta la concentració i el pensament, presentant problemes en el llenguatge oral i escrit.

Factors de risc:

Falta d’exercici, obesitat, fumar o ser fumador passiu, pressió arterial alta, colesterol alt, diabetis tipus 2 mal controlada.

Tots aquests factors poden modificar-se. Fer exercici regularment i tenir una dieta saludable, baixa en greixos i rica en fruites i verdures s’associen amb un menor risc de desenvolupar la malaltia.

La malaltia d’Alzheimer no és un trastorn que es pugui prevenir, però existeixen opcions d’estil de vida saludables per al cor, que poden reduir el risc d’Alzheimer, entre les quals s’inclouen les següents:

Realitzar exercicis físics periòdicament, consumir una dieta rica en productes frescos, olis saludables i aliments baixos en greixos saturats, controlar la pressió arterial alta, la diabetis i el colesterol alt i si fumeu, demaneu-li al vostre metge que us ajudi a deixar de fumar.

Relacionat amb la labor de cuidar a un malalt d’Alzheimer, donem pautes per a facilitar la realització de les activitats:

Portar una rutina i desenvolupar una actitud positiva, recórrer a activitats del passat que fossin plaents com per exemple, la lectura. Convé simplificar les seqüències en els procediments complicats, guiar-los pas a pas.

Encara que en un primer moment pugui semblar que és impossible superar aquesta situació familiar, és imprescindible mantenir una actitud positiva. L’important és gaudir de la companyia de la persona estimada i sentir-se orgullós de ser capaç d’ajudar-la quan més ens necessita, malgrat els reptes que comporta aquesta malaltia.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.