Zona Franca, la nova parada de l’L10 Sud a partir de demà

Andana de l'estació Zona Franca abans de la inauguració

Redacció i fotografia: Vanesa Alemán

Comencem 2020 amb bones notícies per a la línia de metro que connecta amb La Marina. Ben aviat, l’L10 Sud afegirà una estació més al seu recorregut: Zona Franca. Tal com ha confirmat TMB, la inauguració serà demà, 1 de febrer a les 15 h. Fa dies que les sospites sobre una molt propera inauguració anaven agafant embranzida, des que la nova estació ja apareix com a operativa a les plataformes digitals de TMB.

L’estructura de la nova estació és diferent de la resta. No és subterrània, sinó que les vies estan elevades en forma de viaducte, per sobre del nivell del terra. A més, els usuaris podran accedir-hi per tres entrades diferents: la primera situada entre els carrers A i l’1, la segona entre els carrers A i el 2 i una tercera al carrer A del costat mar. Amb aquesta nova obertura, l’L10 Sud disposarà de fins a vuit estacions operatives, ja que al passat any 2019 se n’hi van afegir dues: Provençana (inaugurada el dia 2 de març i situada entre les estacions de Foneria i Can Tries/Gornal) i Ciutat de la Justícia (inaugurada el passat 23 de novembre entre les parades de Foneria i Provençana).

Enguany, es pretén avançar força en la construcció de la resta de parades de la línia. Dilluns passat 20 de gener, el Govern de la Generalitat de Catalunya va arribar a un acord amb En Comú Podem per facilitar l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat de Catalunya pel 2020. Entre els punts pactats, n’hi ha un que afecta el transport públic en general i l’L10 Sud en particular. Tal com s’indica a l’acord, enguany començaran les obres del tram central de l’L9 i, per tant, també de l’L10, línies que encara romanen sense servei per manca de pressupost. Per reactivar-les, les institucions han demanat un crèdit al Banc Europeu d’Inversió (BEI) que els hi farà arribar durant aquest 2020.

No obstant això, encara no hi ha una data prevista per l’apertura de la resta d’estacions. Segons ha informat el portal Volem Línia 9, no serà fins a l’any 2023 que s’inauguraran les estacions de Port Comercial, Ecoparc i ZAL | Riu Vell. Per veure el tram central inaugurat, haurem d’esperar fins a l’any 2025 on s’afegiran al recorregut les parades de Camp Nou, Sarrià, Lesseps, Guinardó, La Sagrera i La Sagrera TAV. D’aquesta manera,  el recorregut dels combois serà des de ZAL | Riu Vell fins Gorg. Finalment, es preveu que la resta d’estacions al tram central (Mandri, Sanllehy, Maragall, Motors, Campus Nord, Manuel Girona i El Putxet) s’obriran entre l’any 2026 i el 2028,  quedant sense data prevista Prat de la Riba, Muntanya, La Ribera i Aeroport T. Càrrega.

Font: TMB. Recorregut de la línia de metro L10 Sud a partir de l’1 de Febrer.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.