La Taula de Dones de La Marina programa activitats durant una setmana contra la violència de gènere

Sergio Segura |

Encara queda llarg camí. Al segle XXI segueix existint la violència masclista. Per aquest motiu i pel Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones, la Taula de Dones de la Marina ha programat un ventall d’activitats durant una setmana contra aquest tipus de violència.

Sobre aquesta problemàtica tenim estudis i dades a nivell europeu, estatal, a Catalunya i a la ciutat de Barcelona. Tot i això, aquest grup de dones ha arribat a una conclusió molt important. “Ens hem adonat que no tenim les dades suficients per veure quina és la magnitud real de la violència masclista a la Marina”, afirma la Janna Cantero, tècnica el Pla Comunitari del barri. “No hi ha dades, estadístiques ni estudis sobre aquest problema al barri”.

La Janna explica en què consisteixen les activitats que tindran lloc entre el dilluns 23 i el dissabte 28 de novembre. “L’objectiu és posar en evidència que hi ha un problema de violència masclista, fer-lo visible i donar alguna empenta a la reflexió sobre què és la violència”. Creu que la violència és un fet que “ens pot passar a totes, perquè es una qüestió que no té edats ni classes”.

Cada entitat s’ha ocupat d’un dia. El 25 és l’acte central, però asseguren que “no hi ha cap activitat principal”: tothom contribueix com pot. La violència de gènere es pot manifestar de diverses maneres: verbalment, amb comentaris degradants, insults, humiliacions, amenaces…; físicament, amb cops, empentes, armes…, i també psicològicament, fent sentir inferior i culpable la dona i ignorant els seus sentiments.

Aquest és el primer any que es fa aquest acte pel dia 25 de novembre a nivell comunitari. L’any passat, però, ja van participar entitats i es van fer activitats. “Tot i això, no es va establir cap grup de treball ni una certa continuïtat”, segons l’Anabel Montón, de l’Engranatge. “En aquesta ocasió s’intenta que hi hagi una continuïtat i una reflexió”, assegura.

La taula de dones és una foto de la realitat, perquè hi ha des de totes les edats, totes les maneres de ser dones, representades”, assegura la Janna. Malgrat això, el grup encara està en un punt “molt embrionari”, ja que encara no ha arribat tota la informació al barri. “A partir del dia 25 ens plantejarem com volem que sigui la taula, quins objectius volem que tingui i de quina manera podem arribar a més entitats i a més veïns i veïnes del barri”, conclou.

A l’estat espanyol, entre l’any 2005 i actualment, gairebé 650 dones majors de 14 anys han estat assassinades per les seves parelles o exparelles. Així doncs, hi ha molt camí per fer, i el dia 25 de novembre i aquesta setmana pots sumar-te a les activitats que organitzen les entitats al barri de la Marina.

Aquestes són les activitats:actv

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.