Passant revista al Pla de Barris

Redacció: Alejandra Sánchez

El Pla de Barris és la mesures estrella del govern municipal que acaba. No obstant això, el projecte, que a la Marina ha destinat 15 milions d’euros,  també ha estat molt qüestionat per l’oposició, argumentant que ha estat un fracàs en la seva execució i que ha tingut poca transparència.

Tot i els continus estira-i-arronsa entre els diversos partits polítics, la veritable opinió dels veïns respecte aquest projecte, es veurà reflectida als resultats de les eleccions municipals del pròxim 26 de maig. Llavors, sabrem si consideren que ha pal·liat algunes de les urgències socials i les mancances d’inversió històriques als barris més desfavorits de la ciutat, com és La Marina,  o no ha estat suficient. L’aval o no que es doni a l’alcaldessa Ada Colau en alguns barris, en certa mesura, és una valoració directe d’aquest projecte.

Com que això és així fem un breu repàs de què ha donat de sí el Pla de Barris, que, a La Marina, comprèn sis eixos:

 

 

Educació i cultura

El Pla de Barris ha tingut com a objectiu incidir en el projecte educatiu del barri de la Marina mitjançant un seguit d’accions de remodelació d’espais, a més d’una sèrie de projectes culturals i educatius destinats a un públic ampli, tot i que alguns projectes han posat l’èmfasi en els infants infants. En aquest sentit, cal destacar el Projecte Menjallibres, compartit amb l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona, el Consorci d’Educació i el Consorci de Biblioteques. La iniciativa es duu a terme fora de l’horari escolar i consisteix a reforçar la lectura de manera individual i grupal. Altres projectes educatius que encara estan en marxa són “Escoles enriquides” i “Caixa d’eines d’ensenyaments artístics”. Suport amb professionals i finançament d’activitats social i cultural per treballar conjuntament escoles i entitats, respectivament. Teatre, dansa, còmics, ràdio i altres disciplines en formen part.
En infraestructura, la primera d’aquestes accions ha estat la remodelació del teatre de l’escola Bàrkeno i la millora de l’edifici de l’escola Enric Granados.

Memòria històrica

Pel que fa a la memòria històrica, el Pla de Barris pretén revisitar la història de la Marina a través dues iniciatives culturals, com ara el Teatro Hilando Barrios, una acció artística, que investiga la memòria històrica a través dels sentits. A més, una altra mesura del Pla de Barris és el Projecte Bombeta, en què 15 entitats del barri realitzen accions artístiques entorn de la memòria històrica de la Marina.

D’altra banda, cal destacar també la instal·lació de plaques commemoratives al Centre Cívic Casa del Rellotge, Jardins de Can Ferrero, el CAP Ribas, Plus Ultra, entre altres, que il·lustren i homenatgen les lluites veïnals.

Lleure

El Pla de Barris pretén incidir en el temps lliure mitjançant, per exemple, l’enfortiment de les accions sobre afectivitat i sexualitat jove de la Taula d’Infants, Adolescents i Famílies de la Marina. D’altra banda, trobem els campaments urbans, anomenats “Baobab”, que tenen lloc a l’escola Seat durant els mesos de juliol i agost. Per últim, cal destacar també el projecte “Imagina’t”, destinat a nens, nenes i adolescents de la Marina de Prat Vermell i que gestiona la Fundació Mans a les mans.

Joves

Treballar per arribar també als joves, sobretot a través de les noves tecnologies i les xarxes socials ha estat l’aposta.  Com acció concreta s’ha format en xarxes socials als professionals que treballen amb la comunitat jove de La Marina.

Part d’aquest eix també ha estat l’adquisició i adequació d’un equipament exclusiu per joves al carrer de la Química. Aquest nou espai, adreçat als adolescents d’entre 12 i 18 anys, s’ha començat a dinamitzar al mes de maig.

Dones

La Marina, en tant que zona industrial, ofereix molts llocs de treball. No obstant això, algunes industries no destaquen perquè les dones hagin tingut protagonisme. És per aquest motiu que el Pla de Barris pretén feminitzar algunes de les ocupacions industrials que s’ofereixen al barri, mitjançant la preparació de les dones aturades o en procés de millora del seu perfil professional per a obtenir carnets de conduir professionals, com ara el Certificat d’Aptitud Professional de mercaderies o de viatgers segons perfil.

A més, dins d’aquest eix, s’ha realitzat també un programa formatiu d’emprenedoria en què van participar 18 veïnes interessades a crear una iniciativa socioempresarial col·lectiva.

Polígons

Finalment, el Pla de Barris compren també un servei de dinamització al polígon de la Zona Franca que, a més, inclou un catàleg de serveis i programes per a empreses industrials.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.