Expo milan 2015: alimentar el planeta, energia per la vida

Dra Inmaculada Gil

CS Dr Carles Ribas |

Avui vull compartir amb vosaltres el privilegi que he tingut de poder visitar amb la meva família, i a una setmana de clausurar-la, la Expo Internacional de Milan.

Es va inaugurar el passat 1 de maig, on 131 països, sota el lema ALIMENTAR EL PLANETA, ENERGIA PER LA VIDA, podien abordar qualsevol dels següents subtemes:

  • Ciència per la seguretat i qualitat alimentària.
  • Innovació a la cadena d’abastiment d’aliments agropecuaris.
  • Tecnologia per a l’agricultura i la biodiversitat.
  • Educació nutricional.
  • Solidaritat i cooperació en els aliments.
  • Aliments per obtenir millors nivells de vida
  • Aliments en les cultures del mon i grups ètnics.

Avui, més enllà de les cues, milions de participants de tot el món, de la estètica dels pavellons us vull donar a conèixer la CARTA de MILAN, elaborada per donar a conèixer els principis d’aquesta expo i que pot signar tothom a la web. Aquesta carta fixa límits ètics a la investigació agronòmica i promou el dret a la alimentació i a la salvaguarda del mig ambient. Ha estat signada per mes de 140 països participants i ha estat presentada a la ONU com paradigma del desenvolupament del planeta.

La carta estableix la necessitat de garantitzar el dret  als aliments per a totes les generacions presents i futures, limitar el malbaratament d’aliments i d’aigua, millorar les lleis que controlen el sòl, promoure una alimentació sana com instrument de salut. De combatre el treball de menors d’edat i la explotació dels treballadors al sectors ramaders i agrícoles d ’implementar polítiques d’ajuda a aquests sectors a mes a mes  del del peix i de promoure la diversificació de les produccions agrícoles, ramaderes i de protegir l’ecosistema marí. També promou la investigació e innovació per millorar la societat, considera als aliments patrimoni cultural de la humanitat, i s’ha de afavorir la sostenibilitat.

Finalment considera inacceptables que 800 milions de persones pateixin fam, més de dos mil milions estiguin mal nodrits, i d’altres dos mil milions tinguin sobres i obesitat i 160 milions de nens tinguin desnutrició i retràs del creixement.

Us deixo el següent enllaç per poder-la llegir completa, reflexionar sobre aquests temes i signar-la i prendre consciència del problema que tenim: http://carta.milano.it/wp-content/uploads/2015/04/Spanish_version_Milan_Charter.pdf.

Finalment comentar-vos que el pavelló d’Espanya, malgrat no sigues dels mes visitats, sota el lema “El viaje del sabor” era una crida a seguir una alimentació sana i sostenible, la dieta mediterrània, mantenint i gaudint del sabor dels plats tant tradicionals com innovadors i creant una taula per tots, on aquesta es el lloc de trobada, de conversa, de reflexió, on descobrir gustos comuns i gaudir de les diferències. Sempre hi ha moments per celebrar i compartir un plat, que a mes a mes de bo i saborós sigui saludable.

Visiteu i recordeu a l’espai Zona saludable el “MENÚ DEGUSTACIÓ” on us presentava precisament aquesta idea. Properament us presentaré la meva visita a la Expo perquè també la pugeu gaudir.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.