Inaugurada la placa commemorativa en homenatge als veïns dels antics barris de barraques de Montjuïc

L’alcaldessa, Ada Colau, ha inaugurat avui la placa monument amb què Barcelona ret homenatge als milers de persones que van viure als barris de barraques de Montjuïc i ha agraït la tasca “dels veïns i veïnes que amb les seves reivindicacions van aconseguir acabar amb la Barcelona barraquista”.

A l’acte, que hi ha assistit la regidora de Participació i Territori, Gala Pin, el comissionat de Programes de Memòria, Xavier Domènech, i representants de la Comissió ciutadana per la recuperació de la memòria dels barris de barraques de Barcelona.

Aquesta placa és important perquè ens recorda qui som I d’on venim, una història que volem mostrar amb orgull, perquè forma part de la nostra identitat. Les ciutats les aixeca la gent anònima”, ha afirmat Colau. Ha assegurat també que “aquest monument ens interpela sobre el nostre present, perquè també ara, com llavors, hi ha molta gent treballadora i anònima aixecant la ciutat, i continuem tenint racisme, classisme i barris pobres on la gent té una esperança de vida més curta que als barris rics.

Davant de centenars de veïns que havien viscut en aquests barris, Colau ha dit que la col·locació de la gran placa monument, “és un homenatge i reconeixement a tots els homes i dones que van viure aquí en condicions molt precàries, a totes les famílies humils, treballadores i lluitadores, que es van organitzar per teixir la vida quotidiana” al voltant de centres socials, dels bars, l’escola i les fonts on els veïns i veïnes recollien l’aigua potable i que, posteriorment van ser reallotjades al Besòs, a El Prat, a Badalona, Sant Boi o a Sant Adrià de Besòs.

Unes 100.000 persones vivien en barraques a finals dels anys cinquanta a Barcelona. Només a Montjuïc, l’any 1957 hi van arribar a viure 30.000 persones. Veïns i veïnes que entre 1963 i 1973 van ser reallotjades. L’enderroc dels últims grans nuclis de barraques es va produir poc abans dels Jocs Olímpics de 1992.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.