Notes que perds més cabell a la tardor?

Finalitza l’estiu, apareix la tardor i comença de cop i volta una explosió angoixant d’anuncis de productes contra la caiguda del cabell de tota mena, al mateix temps que s’incrementa el nombre de consultes i la preocupació sobre aquest mateix tema. És realment tan transcendent? Hauríem de córrer a comprar tots aquests productes que publiciten com a miraculosos? Aquest article té com a finalitat tranquil·litzar i relativitzar sobre el que comunament s’anomena caiguda de cabell estacional i donar unes pinzellades de com abordar dita situació sense perdre el cap.

El cabell segueix una dinàmica de renovació de base i, de fet, és completament normal una caiguda diària aproximada d’entre 80-100 cabells, on poden haver-hi períodes en què la caiguda sigui menor o major sense implicar cap malaltia al darrere i sense requerir cap mena de tractament.  De fet, hi ha certs estudis que indiquen que a finals de l’estiu i a principis de tardor hi ha un increment temporal de la fase en què cau el cabell com a part d’aquesta renovació, coneguda com a caiguda de cabell estacional, de nou, sense cap altra implicació donat que tornarà a créixer.

És completament normal una caiguda diària aproximada d’entre 80-100 cabells, on poden haver-hi períodes en què la caiguda sigui menor o major sense implicar cap malaltia

La indústria coneix aquest fenomen i treu profit a base de tots aquests productes (xampús, vitamines…) que no marquen cap diferència si s’apliquen, però com que la caiguda és temporal, l’usuari/ària creurà efectius i, per tant, hi haurà més possibilitat que segueixin comprant aquests mateixos productes any rere any.

Un dels perills que comporta els anuncis d’aquests productes radica en la possibilitat que el/la pacient trigui a consultar en aquells casos que no corresponguin a una caiguda de cabell estacional, podent esdevenir una major gravetat del quadre i/o en l’aparició de complicacions.

Una caiguda de cabell pot tenir diverses causes i, per posar-ho més difícil, mil i una formes de presentació, pel que sembla apropiat  analitzar de forma individual cada cas. Tampoc podem caure en l’error de pensar que tota caiguda a la tardor és banal i, per tant, davant l’aparició de símptomes desconeguts prèviament i/o canvis en aquests, es recomana consultar a les professionals de la salut corresponents. Convé destacar que, en certes ocasions, cal consultar amb certa rapidesa donat que certs quadres evolucionen de forma bastant àgil. 

Per concloure, un increment de la caiguda del cabell durant la tardor no implica necessàriament una patologia, però és important que davant de tota caiguda desconeguda o que aparegui per primer cop, es consulti amb les professionals de salut que pertoquin perquè puguin descartar altres causes i donar un tractament eficaç i a temps en els casos que corresponguin.  I, per últim però no menys important, evitar prendre tractaments sense una correcta revisió ni indicació per part d’un/a professional.

Pol Villodres Estall
Metge de familia. CAP Dr. Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.