Parlem del càncer oral. Factors i prevenció

Càncer oral

El càncer oral existeix, tot i que potser no n’haguem sentit a parlar mai, i com qualsevol altre tipus de càncer pot provocar la mort i discapacitat. El càncer de boca representa el 3% del total de càncers (entre la 10a i la 16a posició per freqüència) i a Espanya, per exemple, mor més gent a l’any per un càncer oral que per accidents de trànsit. A Catalunya, l’any 2018 van morir 392 persones per un càncer a la boca.

Però hi ha una bona notícia: amb un diagnòstic precoç (detectar la malaltia al principi de la seva aparició) la supervivència pot augmentar del 50 fins al 90% al cap de 5 anys.

Qualsevol lesió a la boca que no cura en 15 dies s’ha de revisar.


On i com es presenta:

El càncer oral es pot presentar com una úlcera o ferida que no cura, un bony, o una taca blanca o vermella situada a la part interna dels llavis, de la mucosa de dins de les galtes, les genives, el paladar, la llengua o el terra de la boca (la part de sota la llengua). Qualsevol lesió a la boca que no cura en 15 dies s’ha de revisar.

Quins són els factors de risc:

Els 2 principals factors de risc que afavoreixen l’aparició d’un càncer oral són el tabac en totes les seves formes (també les cigarretes fetes a mà i el tabac mastegat) i el consum excessiu d’alcohol. El consum combinat d’aquests dos tòxics fa augmentar encara més el risc de patir un càncer oral.

Altres factors que poden augmentar el risc de càncer oral, tot i que menys, són el virus del papil·loma humà o un mal estat bucal amb pròtesis mal ajustades.

S’ha de tenir en compte, a més, que l’edat i el sexe també hi influeixen: 8 de cada 10 persones diagnosticades de càncer oral tenen més de 55 anys, i el 70% són homes.

Prevenció:

Evitar el tabac i reduir el consum d’alcohol és la millor manera de prevenir el càncer oral.  Mantenir una bona alimentació, una higiene oral diària i un bon control de les pròtesis bucals també ens ajudaran.

Però com que el càncer pot aparèixer en qualsevol circumstància, una eina clau per millorar-ne el pronòstic, com hem dit, és detectar-lo com més aviat millor. Les autoexploracions i les revisions amb el dentista són claus.

A més, a diferència d’altres proves per descartar altres tipus de càncer que són costoses i invasives, per descartar un càncer oral només necessitem bona llum, una gasa i un mirall. No fa mal i és ràpid.  

Evitar el tabac i reduir el consum d’alcohol és la millor manera de prevenir el càncer oral.  Mantenir una bona alimentació, una higiene oral diària i un bon control de les pròtesis bucals també ens ajudaran.


Diagnòstic precoç:

Si som fumadors i/o bevem alcohol diàriament, sobretot a partir dels 40 anys, convé fer autoexploracions i revisions periòdiques amb el dentista.

Davant del mirall i amb bona il·luminació, obrirem la boca i observarem la cara interna dels llavis i les galtes, les genives i el paladar. Traurem la llengua i n’analitzarem el dors i els laterals, movent la llengua cap a cada costat. Per acabar, pujarem la llengua fins a tocar el paladar per estudiar el terra de la boca. Hem d’estar atents també a qualsevol protuberància anòmala al coll.

Davant de qualsevol úlcera o ferida, bony o taca vermella o blanca a la boca que no cura en 15 dies hem de consultar amb el dentista sense demora. La revisió és totalment indolora i ràpida. Són 5 minuts que ens poden salvar la vida!

Maria Terrades Oliver, Odontòloga, CAP La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.