Dia Mundial de la lluita contra la SIDA

Des de l’any 1988, cada dia 1 de desembre el món commemora el Dia Mundial de la lluita contra la SIDA.  Des d’aleshores, l’ONU, els governs i la societat civil es reuneixen  per lluitar en determinades àrees relacionades amb el virus de la immunodeficiència adquirida, l’HIV,  i  segueixen recordant-nos als Governs i a la societat que el virus no ha desaparegut.

Cada dia mundial de la SIDA gira entorn d’un lema diferent. Aquest any el lema és: ”Posar fi a les desigualtats. Posar fi a la SIDA. Posar fi a les pandèmies.”

A l’any 2015 tots els països es van comprometre a reduir les desigualtats dins les seves fronteres i entre ells. Aquest repte s’emmarca dins dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Concretament, el repte és posar fi a la SIDA l’any 2030, però això no s’aconseguirà si no es lluita fortament contra les desigualtats econòmiques, socials, culturals i legals. Abastar les desigualtats és fonamental per acabar amb la pandèmia de la COVID-19, la SIDA, entre altres malalties.

LaSíndrome d’Immunodeficiència Adquirida (SIDA) és la forma més greu de la infeccióprovocada pelvirus de la immunodeficiència humana (VIH). Aquest virus, en entrar al nostre cos afecta unes cèl·lules, els limfòcits CD4, que són els responsables  de coordinar les defenses  de l’organisme i  per tant, debilita el sistema immunitari. Per aquest raó, és molt important accedir al diagnòstic i conèixer l’estat serològic. Quan la malaltia es diagnostica cal rebre tractament i avaluar que aquest sigui efectiu, que mantingui la càrrega viral baixa per tal de no desenvolupar l’etapa final de la malaltia, la SIDA.

Les vies de transmissió de VIH són: la transmissió sanguínia, la transmissió sexual i la transmissió de mares a fills durant l’embaràs, en el part o durant la lactància.

Gràcies als avenços en el tractament en alguns països s’ha aconseguit cronificar la malaltia i millorar la qualitat de vida de les persones infectades.

El sistema sanitari del nostre país facilita el diagnòstic precoç, el tractament i el seguiment de la malaltia de la SIDA. Als centres d’atenció primària, els vostres referents sanitaris poden ajudar-vos davant els dubtes i preocupacions per aquesta infecció i actuar de manera ràpida.

Al CAP Doctor Carles Ribas hi ha una consulta específica per a l’atenció de les infeccions de transmissió sexual  on s’atén els dilluns al matí i els dimarts a la tarda a totes les persones que s’adrecin a ella, siguin o no de l’àrea de referència.

CAP Doctor Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.