Higiene bucal, un somriure sa.

Les higienistes bucodentals ens vam incorporar als centres d’Atenció Primària fa un any, fins aleshores aquesta activitat només es feia a consultes privades.

La nostra tasca dins del departament d’Odontologia és la prevenció i la promoció de la salut bucodental, realitzant sessions informatives per a embarassades i el futur nadó i en llocs com escoles i residències de gent gran.

El fet que les dents estiguin dins una cavitat tancada, que és la boca, queden una mica oblidats de la importància que tenen per a la salut en general i no només la part estètica, que també en té.

Per al control de la placa bacteriana és summament important el raspallat dental juntament amb la pasta dentífrica fluorada i el fil dental (el gran oblidat per a la higiene interdental) mínim dues vegades al dia, és el patró bàsic per mantenir una bona higiene bucal i prevenir malalties bucals .

Els pacients, previ pas pel dentista, si cal seran derivats a la higienista.

La higienista a la consulta dental realitza les tartrectòmies (eliminació de càlcul o “tosca”), segellat de fissures, profilaxi, instrueix sobre la tècnica de raspallat, control de placa bacteriana i consells sobre hàbits. És important que la higiene dental i els hàbits siguin adquirits com més aviat millor, començant en una edat molt primerenca.

Una bona salut bucal s’ha de complementar amb una dieta sana i equilibrada. Evitar de forma habitual aliments processats, intentar suprimir els productes ensucrats (que de vegades es troben emmascarats en aliments i begudes) i evitar el màxim possible menjar dolços i brioixeria

S’han de fer les visites periòdiques al dentista/higienista com una cosa normal, deixant enrere el sentiment de por i angoixa, l’inici a la consulta dental és a partir de l’any de vida.

La prevenció dental és un esglaó molt important per a la prevenció de la salut en general

Una bona HIGIENE BUCAL, és un SOMRIURE SÀ i és una SALUT SANA.

Victòria Sánchez Duque

Higienista C.A.P. La Marina