Juan Castillo: “Fem el treball lleig, atenem a aquells dels qui els hospitals no s’encarreguen”

Des de fa anys, el dia 28 de Juny es celebra a diversos països del món el dia de l’Orgull Gai, un esdeveniment que té la intenció d’instar a la tolerància i la igualtat de gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals. A Catalunya existeixen prop de 21 organitzacions que ajuden i donen recolzament a aquest sector. “Gais positius” és una organització del districte de Sants-Montjuïc que ajuda a homes amb VIH. Catalunya
és la regió europea amb més diagnosticats de VIH, un 0,46% de la població pateix la malaltia.

A “Gais Positius” ajuden a que totes aquestes persones portin una vida normal, i lluiten pels drets del col·lectiu LGTB. Parlem amb en Juan Castillo, un dels treballadors de l’associació.

Des de quan existeix l’associació?
La nostra associació es va crear l’any 1994 i d’una manera una mica
clandestina, ja que llavors no existia tanta informació sobre el VIH. Aquest any es celebren els 20 anys d’història de l’associació i estem organitzant diverses activitats per commemorar l’inici: un documental i una festa entre les associacions del sector. Ens agradaria poder portar a algun personatge de caràcter mediàtic perquè pogués fer un discurs. Però tot això serà a la fi d’aquest any i principis del que ve.

Quina és la vostra missió?
La nostra missió és la d’ajudar homes amb VIH. Moltes persones ens han preguntat que perquè només brindem ajuda als homes, i la qüestió és que realment els homes tenen més risc a contagiar-se del virus durant l’acte sexual. Prestem els nostres serveis a persones que han estat ja diagnosticades. De tant en tant convidem a l’associació a metges i infermeres que donen xerrades sobre nous medicaments, nous tractaments. Pretenem ajudar-los a que segueixin amb la seva vida, igual que una persona corrent.

Quin és el vostre funcionament?
Funcionem amb socis, qui vulgui pot ser membre de la nostra associació de manera gratuïta. Molts d’ells vénen amb la intenció de conèixer gent, fer amics. D’altres necessiten ajuda psicològica, per això el nostre psicòleg els ajuda de manera personal cada dimecres i cada divendres.

Creieu que a la gent li costa acudir a vosaltres?
Sí, encara que hi ha de tot. Hi ha gent que ja coneix la seva malaltia i la seva situació i únicament vol venir a conèixer gent que estigui passant pel mateix o fins i tot ajudar a altres persones. Uns altres vénen amb la por al cos perquè li han donat el resultat fa dos dies i necessita molt de suport. Són aquests últims els que creiem que els hi costa més accedir i obrir-se a explicar el seu problema perquè en la majoria de casos ni ells mateixos són encara conscients del que els ha passat.

Quants membres sou?
Gairebé 500, però no tots vénen a cada taller ni activitat que realitzem. La majoria són de Barcelona, encara que també tenim membres de Tarragona o de Girona. Vinguin d’on vinguin, nosaltres atenem a tothom.
L’Ajuntament de Barcelona us ofereix ajudes?
Sí, de fet a Catalunya són moltcomprensius amb el tema i fins i tot ens han ajudat bastant en èpoques de crisi. L’Ajuntament ens ofereix una sèrie de subvencions, igual que el Govern central. Realitzem el treball lleig, atenem a aquelles persones de les quals els hospitals no s’encarreguen.

 

Fotografia: Gais Positius

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.