A la tardor, temps de carabasses

Esther Pardo|

Entrem a la tardor i hem de canviar moltes de les coses que hem fet a l’estiu. Hem d’anar reduint els aliments que ens refreden i augmentar els que ens començaran a escalfar l’organisme per preparar-lo per l’hivern que vindrà després. Per això, el millor és apropar-nos al mercat i veure què ens ofereixen els botiguers. Pregunteu sempre la procedència del que mengeu; per sort, la ciutat de Barcelona i el nostre barri en concret, tenen encara molts horts al voltant, on es poden trobar fruits del camp de molt bona qualitat i del temps. Ara, és temps de carabasses.

Hi ha moltes varietats de carabasses. És un dels fruits més espectaculars de la terra per la seva gran varietat i vistositat; poden variar de color, de textura i de forma. Les mides exuberants i la possibilitat de emmagatzemar-les durant molt temps, han fet que en molts llocs del món la carbassa sigui una de les principals fonts d’alimentació.

La polpa de la carabassa resulta sana i saborosa. Té poques calories pel que es pot menjar en grans quantitats. Una ració de 100 g cobreix més del 40% de las necessitats diàries de beta carotè (precursor de la vit. A) i el 15% de las de vitamina C, a més d’aportar molts minerals en petites quantitats.

Les seves llavors també aporten nutrients. 30 g de llavors cobreixen el 15% de las necessitats diàries de proteïnes i quasi el 50% de minerals com el fòsfor i el magnesi. També aporten ferro, manganès, zinc i coure. De vitamines, ens proporciona àcid fòlic i les del grup B.

La carabassa es destaca també per els beneficis que aporta en la millora en les inflamacions del digestiu. El seu consum és molt beneficiós en cas de gastritis crònica, síndrome del colon irritable i la malaltia de Crohn. Com que també és diürètica, pot evitar els càlculs renals i problemes de la bufeta. A més estimula la funció del pàncrees, i és un aliment apropiat per als diabètics. I com ja és conegut per a molts de vosaltres, menjar llavors de carabassa és molt útil per als homes amb hipertròfia benigna de prostata.

A la cuina, aprofitarem la polpa, les llavors,  i fins i tot les flors, que resulten exquisides farcides o arrebossades. La menjarem crua en amanides, cuita en purés, estofats, escudelles, o també en rebosteria és un excel·lent ingredient que val la pena d’incloure en la dieta diària. També les llavors poden servir per a donar un toc original a pans, amanides, rebosteria i salses. A l’hora de comprar-les és important triar les que siguin madures. Les millors son les que tenen la pell ni molt brillant ni massa aspre. Les carabasses és poden conservar fins a 6 mesos, en un lloc sec i ben airejat, a temperatura no superiors als 15º. Un cop està encetada, s’haurà de tapar amb film transparent y guardar-la a la nevera.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.