LA VACUNA DE L’HERPES ZOSTÈR

Molts de vosaltres haureu escoltat o llegit als mitjans de comunicació que el departament de salut començarà a vacunar a les persones de 65 i 80 anys contra l’herpes zòster, el que farà que Catalunya sigui una de les primeres comunitats autònomes que incorpori aquesta vacuna al seu calendari vacunal. Com molts de vosaltres ja sabeu, l’herpes zòster, també es coneix col·loquialment com la “culebrilla” o “foc de Sant Antoni”.

La seva causa és el virus de la varicel·la- zòster (no confondre amb el virus de la verola del que tant s’ha parlat arran de l’epidèmia de la verola del mico). La infecció inicial per aquest virus provoca la molt coneguda varicel·la, que té la peculiaritat que quan la passem, el virus queda al nostre cos. La seva reactivació és la que provoca l’herpes zòster. Aquest mecanisme fa que no es pugui tenir l’herpes zòster sense haver passat la varicel·la i que no sigui contagiós.

La infecció provoca una erupció cutània, amb vesícules agrupades que generalment evolucionen bé i que es poden acompanyar d’un dolor intens que coneixem com a neuràlgia. A vegades, el dolor apareix abans de les vesícules i pot arribar a ser molt incapacitant. La localització més habitual és al tòrax, però pot afectar la zona de l’ull i del pavelló auricular, amb complicacions que poden ser greus. La seqüela més freqüent és el que coneixem com a neuràlgia postherpètica i que correspon a la persistència del dolor després de la curació de les lesions cutànies.

La infecció té un tractament específic que és important que sigui administrat de forma precoç per reduir la duració de les lesions cutànies i l’aparició de complicacions.

Les raons que han fet que des del departament de salut s’hagi pres la decisió d’incloure aquesta vacuna en el nou calendari vacunal són les següents:

  • La combinació d’un percentatge elevat de persones que poden patir la reactivació del virus
  • La possible aparició de la neuràlgia postherpètica amb importants limitacions funcionals
  • La necessitat de receptar fàrmacs pel tractament del dolor amb efectes secundaris no desitjables
  • La potencial afectació ocular i òtica amb complicacions greus i la possible descompensació de malalties cròniques com a conseqüència de la infecció i el seu tractament.

Recordeu, per tant, que les persones de 65 i 80 anys són candidates a rebre la vacuna i que la pauta d’administració consisteix en dues dosis amb un interval de dos mesos entre les dues dosis.

Dr. Manel Garcia Lareo, CAP LA MARINA

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.