La vacunació avança a bon ritme a tots els barris de Sants-Montjuïc, amb una mitjana de 69%

Les ABS de Sants i Espanya Industrial, les primeres en assolir el 70% de població vacunada amb la pauta completa, seguides del 69% de la Marina i el 62% del Poble Sec

Vacunació i contagis, com afrontem el nou curs al districte?

Tornem a la feina després d’un estiu estrany: una variant delta, una cinquena onada i deu milions de vacunes (a Catalunya) han aigualit les nostres expectatives de normalitat que tots auguràvem i desitjàvem amb l’inici de la vacunació, i de pas les nostres vacances.

Hem anat fent el nostre estiu tant bé com hem pogut, alguns viatjant a l’estranger, d’altres, bastants, han optat per voltar per Espanya i Catalunya i uns altres s’han quedat a casa. Ara tornem a la rutina amb un regust una mica agredolç, però encara amb l’esperança que a poc a poc vagi encarrilant-se la situació i puguem, si més no, conviure amb aquest virus.

Un dels pilars d’aquesta esperança ha estat i encara és la vacunació. El Govern espanyol marcava l’objectiu d’arribar a la immunitat de grup (el 70% de la població amb pauta completa, tot i que ara amb la variant delta s’especula que s’aconseguiria amb el 80% o fins i tot el 90%) a finals de l’estiu, i aproximava la data al 18 d’agost.

En tancar el 31 d’agost, un 69’15% de la població espanyola té la pauta completa. Cal destacar que hi ha  set comunitats autònomes que ja han superat el llindar del 70%, encapçalades per Astúries (78%), Galícia (74%) Extremadura (73%), Castilla i LLeó (73%), Aragó (72%), País Vasc (71%), i Andalucia (70%).  Catalunya  té un 66%. S’espera que la resta de comunitats s’hi sumin aquesta primera setmana de setembre.

A les acaballes d’agost, al districte de Sants-Montjuïc només dues de les vuit Àrees Bàsiques de Salut (ABS) en què es divideix han assolit ja la immunitat de grup: l’ABS de l’Espanya Industrial que correspon a la zona atesa pel CAP Numància, amb un 74,64%  de la població vacunada, i Sants Centre, atesa pel CAP Sants, que just acaba d’assolir el 70%, mentre la mitjana del districte se situa al 69,76%.

Pel que fa als barris de la Marina, estan dividits en dues Àrees Bàsiques de Salut: la zona de la Marina del Prat Vermell i part de la Marina de Port, atesa pel CAP Carles Ribas; i la resta de la Marina de Port, atesa pel CAP La Marina. Totes dues tenen un percentatge molt semblant (el 69% i el 69,32% respectivament) de població vacunada amb totes dues dosis de la pauta prevista a hores d’ara.

Segos les dades en una setmana es podria superar el 70% a la majoria d’ABS en completar la pauta de la població que ja té posada la primera dosi. De moment, la més endarrerida en assolir aquesta meta seria l’ABS de Poble-sec atesa pel CAP Les Hortes-Poble-sec, que actualment té una taxa de població amb pauta completa del 61,47% i una altra d’iniciada del 67,56%.

Per tant, el nou curs laboral i escolar s’iniciarà aquest setembre amb dues bones notícies: gran part de la població vacunada i el doblegament de la corba de contagis.

Sembla que cap al setembre haurem superat gairebé per complet aquesta cinquena onada que es va iniciar al juny i va assolir el seu pic als barris de Sants Montjuïc cap al juliol.
La variant delta ha causat estralls per la seva capacitat de ràpida propagació i amb major afectació al col·lectiu jove, que encara no havia tingut torn per vacunar-se. Al districte, el barri on més casos s’hi han comptabilitzat és el Poble-sec: 1.028 positius al mes de juliol.

Durant aquest mes d’agost el nombre de positius encara supera el del mes de maig, tot i que ha disminuït notablement i segueix la tendència general a la baixa.

La tornada a la rutina, no serà encara una tornada a la normalitat. Caldrà per tant seguir amatents a les mesures de seguretat com la distància o l’ús de mascaretes en interiors. A l’espera que els indicadors segueixin millorant i no hàgim de viure una sisena onada, ens haurem de fer a la idea, tant sí com no, de conviure amb el virus.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.