Els centres cívics de la Marina inauguren noves propostes culturals

Taller de Hip Hop infantil a la sala polivalent de la Pepita Casanellas. (Alejandro Flores)

Alejandro Flores

A la immensitat de la Sala Pepita Casanellas, espai on se celebren una infinitat d’actes i activitats que dinamitzen la Marina, un grup de nens i nenes gaudeix de la música i del ball. Mouen el cos, al ritme de samples, música breakbeat i funky, i també de la monitora, mentre es miren en un gran mirall, com si descobrissin la silueta que dibuixa el seu cos en seguir les passes de la classe de Hip Hop que s’imparteix un dimarts a la tarda.

El mateix dia, a la mateixa sala, on abans ballaven els nens i nenes, es reuneixen un grup d’adults per aprendre d’un estil de música completament diferent. Mentre que el Hip Hop ens dona aires de modernitat i música urbana, de carrer, ara sentim la veu tendra i seriosa d’un professor de Jazz. Els assistents, en filera i de peu, afinen les seves cordes vocals per imitar el monitor i les notes que sonen als altaveus. És una música més sibarita i que ens trasllada als carrers d’una altra època, a un ambient que recorda al Nova Orleans i Nova York de principis del segle XX.

Taller de Jazz a la Sala Pepita Casanellas. (Alejandro Flores).

D’igual forma, el Centre Cívic la Cadena aplega tot un seguit d’activitats per als veïns i veïnes del barri. A una de les saletes del famós edifici, un grup de persones de totes les edats es situa davant d’uns grans murals de paper blanc. A les seves mans, només tenen un guix. I al seu cap, tota la creativitat de la que puguin gaudir, sense cap límit. “Estem molt marcats de com hem de fer les coses i com fer-ho segons unes regles i uns models, i les persones que per alguna raó no encaixen amb aquests models, se les bandeja i se’ls hi diu que no poden ballar o dibuixar”, explica l’Elisenda Solà-Niubó, que imparteix el taller ‘Jo guixo, tu guixes’.

El dia següent, a la mateixa sala, un grup de dones s’asseuen, expectants, a una gran taula. Al centre hi ha una mostra del que hauran de fer: unes flors de paper que semblen mandales, fetes amb la tècnica de la ‘filigrana’, una disciplina que consisteix a cargolar tires de paper per crear dissenys decoratius. Atònites, les assistents miren amb curiositat les plantilles que tenen al davant seu, amb uns cercles i uns números que els servirà com a guia. La Ingrid, que imparteix el taller, clama a la calma: “és molt fàcil”. Acte seguit, totes les assistents es posen mans a l’obra fins que, mica en mica, van confeccionant la seva flor. Moltes no tenen experiència en les manualitats, però han aconseguit l’objectiu del taller.

Dues participants del taller ‘Filigrana’, impartit a la Cadena, s’ajuden per crear una flor de paper. (Alejandro Flores)
Resultat final de la flor final creada al taller ‘Filigrana’, realitzat a la Cadena. (Alejandro Flores)

Tots ells i elles són els alumnes d’uns tastets gratuïts que van organitzar els centres cívics de la Casa del Rellotge (amb la Sala Pepita Casanellas i la Sala Maremar) i la Cadena en motiu de la inauguració dels nous tallers que oferiran per tothom que vulgui apuntar-se durant la tardor. Les activitats donen el tret de sortida a un seguit de cicles culturals per a públics de totes les edats i gustos, ja que combinen un gran ventall de disciplines artístiques. D’aquesta forma, els centres cívics segueixen amb el compromís de dinamitzar els barris de la Marina amb activitats que arribin a tots els públics i a totes les formes de fer i transmetre la cultura.

“Com han arribat moltes oficines, despatxos i organismes, hi ha molta gent que treballa. Quan surt de la feina, aprofita per fer alguna activitat d’oci, i això crec que va molt bé perquè ajuda a diversificar els usuaris i usaries dels centres cívics de la Marina”, comenta la Carola, dinamitzadora del Centre Cívic Casa del Rellotge i de la Sala Pepita Casanellas. La Carola afegeix que, des que mica en mica van arribant nous veïns i noves empreses a la Marina del Prat Vermell, els centres cívics es van omplint d’usuaris, un factor que relaciona amb la manca d’equipaments tant al nou barri com a la zona de El Polvorí i de Can Clos.

Nens i nenes ballen durant el taller de Hip Hop infantil organitzat a la Sala Pepita Casanellas. (Alejandro Flores).

D’altra banda, l’Àngels Masqué, directora del Centre Cívic La Cadena, destaca les ganes que tenen des dels equipaments d’encarar els cicles de la tardor. “És el primer curs que encetem amb una normalitat completa, i ho estem notant a nivell de la rebuda que esta tenint la programació; hi ha molta gent amb ganes de fer coses, perquè comencen a estar amb més ganes de sortir i de trobar-se: els primers dies d’inscripcions va ser un boom!”, explica. A més, afegeix que “estem arribant a molta gent que no coneixia La Cadena i que ha vingut nova a viure al barri i té ganes de trobar un espai on desenvolupar-se culturalment”, afegeix.

Taller ‘Jo guixo, tu guixes’, impartit a la Cadena. (Alejandro Flores)

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.