Esther Pardo i Gimeno
Aquestes són dues de les fruites de color carabassa que arriben quan la calor ja comença a madurar. El que ens aporten quan les mengem, sobretot, és protecció dels rajos ultraviolats.
LA NESPRA
És una de les fruites de la primavera i en trobarem a tots els horts o jardins del Mediterrani. Al consumir-la ens aporta calç, molta fibra i betacarotè. El benefici més destacable de la nespra és el seu efecte antidiarreic i diürètic. La nespra conté una bona quantitat de pectina, una fibra soluble que ajuda a millorar en cas de diarrea, ja que reté aigua i fa més lent el trànsit intestinal, i també perquè és rica en tanins amb propietats astringents i antiinflamatòries.
L’ALBERCOC
Hem de menjar tres albercocs al dia si ens volem mantenir joves perquè ens proporcionen el 50% del betacarotè que necessitem. A més, a l’estiu ens ajudarà a bronzejar-nos tant o més que les pastanagues. També conté minerals tan importants com el potassi, el magnesi o el ferro i les vitamines A, B1, B2, B3 i C.
Ens ajuden a prevenir malalties dels ulls i de la pell, i és un important antianèmic. Recordeu que a l’hivern els podem menjar secs o en melmelada.
No els hem de guardar a la nevera perquè perden l’aroma i s’han de menjar madurs per obtenir les seves propietats de la manera més òptima.
Els albercocs madurs són molt rics en tanins, unes substàncies com hem dit, amb propietats astringents i antiinflamatòries que ajuden a desinflamar la mucosa intestinal i proporcionen substàncies prebiòtiques.