El Casal de Barri de La Vinya crea xarxa amb les diferents entitats de Barcelona i amb els veïns de La Marina durant la crisi del Covid-19

Lot d'aliments entregat a principis de mes al Casal La Vinya a una familia en situació de vulnerabilitat.

Text: Alejandro Flores

L’entitat de La Vinya ha establert un vincle amb els casals dels barris d’arreu de Barcelona amb l’objectiu de compartir les activitats en línia amb els veïns i veïnes de la ciutat. En col·laboració, el casal elabora un pla d’ajuda per a les persones més vulnerables a la crisi mitjançant el voluntariat entre comunitats de veïns i l’ajuda telemàtica.

“Ens trobem amb casos molt urgents. Quan contactem amb Serveis Socials, hi ha un mínim de dies perquè t’ofereixin algun tipus d’ajuda. És aleshores quan contactem amb la Plataforma Veïnal, per agilitar les ajudes entre els veïns i veïnes del barri”, explica la dinamitzadora del Casal de Barri de La Vinya, l’Ana Álvarez. Quan des de l’entitat detecten un cas d’una família que necessita, per exemple, aliments per passar la setmana, els col·laboradors contacten amb Serveis Socials per notificar els casos de vulnerabilitat. Fins que l’administració pública pugui oferir una ajuda als col·lectius en risc poden passar, segons l’Ana, dos dies com a mínim.

És per oferir una acció conjunta als col·lectius més vulnerables que s’ha creat un Banc de Recursos. Cada equipament de barri planteja iniciatives a la resta d’entitats properes que, si es poden implementar telemàticament,  les comparteixen amb els veïns i veïnes  per les xarxes socials i amb tot d’entitats de Barcelona a través de l’Acció Comunitària de l’Ajuntament. Així, el Banc de Recursos actua des de la proximitat i també en tota l’extensió urbana.

“A través de Facebook i Whatsapp podem accedir a aquelles famílies que es posen en contacte amb nosaltres, a través de la pàgina o del número de telèfon que hem penjat a cartells pel carrer. També, mitjançant el teixit veïnal i a través de les xarxes socials, fem arribar als usuaris propostes per ajudar aquells col·lectius que ho necessitin”, assenyala l’Ana. Les xarxes socials s’han convertit en el nou aliat del Casal de Barri de La Vinya, ja que els permet arribar a un número més gran de veïns, i no només del barri de La Vinya, sinó també de tota La Marina.

La setmana passada, per exemple, la Xarxa Solidària de La Marina va organitzar una recollida d’aliments per a tres famílies del barri. La crida es va fer a través del nou grup de Whatsapp de La Marina Covid19, i es va organitzar un petit ‘Banc d’Aliments’ a les portes del Casal de Barri de La Vinya, en col·laboració amb voluntaris de l’Associació de l’Escola Dominical. “Pel que fa a les activitats telemàtiques, els monitors no estem acostumats a fer activitats en línia, però ens hem reinventat. Gràcies als grups d’ajuda veïnal, els problemes que ens trobem han disminuït molt”, apunta l’Ana.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.