Esther Pardo i Gimeno
Per ara, encara identifiquem la tardor, a més de amb les carabasses i les castanyes, i amb els caquis les magranes de fruites; com identifiquem l’estiu amb la síndria, els préssecs, i el meló o la primavera amb maduixes i cireres o l’hivern amb les taronges i mandarines.
Com que la natura és molt sàvia ens proporciona el que necessitem en cada moment.
Els fruits de tardor tenen el color carbassa característic. Els repassem per saber que contenen:
El caqui, encara que sigui d’origen japonès també és habitual trobar-la als horts del mediterrani.
Te propietats antianèmiques i és molt astringent, convé en cas de diarrees.
Conté betacarotè i Vitamina C. També, pel seus bioflavonoides protegeix la circulació i és antioxidant.
Els darrers anys han arribat a nosaltres una varietat procedent d’Israel que es diu Sharon i té la pell més fina i la carn més forta.
Proveu a menjar-lo amb mató o iogurt en el lloc de la mel.
La magrana, encara que sigui entretinguda de menjar, val la pena fer-ho pels beneficis que té per a la salut. Conté uns antioxidants (polifenols) que neutralitzen els radicals lliures i minimitzen els danys cel·lulars i fisiològics que es produeixen tant en processos degeneratius com cardiovasculars, com son l’aterosclerosi, la hipertensió, l’envelliment o càncer. Però és sobre tot interesant per a les dones en la etapa de la menopausa, perquè redueix els símptomes.
Aprofitem que les tenim a l’abast en aquest moment per menjar-les perquè tenen una temporada molt curta.