Plus Ultra festeja la trepitjada del raïm

El dia 18 d’aquest mes de setembre i fins el 20, tindrem al barri del Plus Ultra, la Festa Major o millor dit, la “Festa de la trepitjada del raïm”, o un esforç d’alguns del veïns del barri, que ja porta 30 anys realitzant-se. Per saber que representa tots aquests anys, penseu que alguns hem vist als nostres fills trepitjar el raïm i ara hi veiem els nets. Això per un barri tant petit i molt de temps amenaçat de desaparèixer com el Plus Ultra, té molt de mèrit.

Alguns us preguntareu que hi te a veure la verema i la conversió del raïm en most i després en vi, amb la ciutat de Barcelona i més concretament amb el barri de la Marina. Doncs ja ve de lluny, des del temps en que érem una colònia romana, i els vaixells arribaven al nostre barri, on era el port, a embarcar les àmfores plenes de vi de les comarques del voltant per dur-lo a Roma. Podríem dir doncs que aquesta festa que fem al Plus Ultra, és una recuperació de les bacanals que de ben segur s’hi celebraven fa dos-mil anys en honor al rei del vi i a la verema.

La idea d’aquesta celebració va sortir del Celler Penya que van pensar en recuperar la Festa Major del Plus Ultra que s’havia deixat de fer ja feia uns anys i afegir-hi la trepitjada del raïm. Ells van ser al davant de la organització durant 22 anys i també de subministrar el raïm necessari i que es va a buscar a Alella. Des de fa 8 anys però, se n’encarrega de l’organització l’associació de veïns del Plus Ultra però segueix comptant amb la col·laboració del Celler Penya. Com que el barri del Plus Ultra és molt petit, costa molt d’esforç a les poques persones que se’n encarreguen de que sigui un èxit cada any, organitzar totes les activitats, tot i que és una de les festes de barri amb més activitats de Barcelona.

A més de la feina que comporta, hi ha el problema afegit d’aconseguir diners per portar-la a terme. Encara que compta amb una petita subvenció de l’Ajuntament, s’han de fer molts números per cobrir les despeses i que tot-hom pugui gaudir-ne de forma gratuïta. Hi ha empreses que son del barri i que fan la seva aportació en material de publicitat per poder entregar a les criatures i als participants de les activitats que es realitzen.

11027948_704485433029205_929422768135429028_n

Aquest any, com sempre, tindrem el sopar de germanor dels veïns tot seguit del ball. Serà en aquest moment en que es produeix l’acostament dels que cada dia només tenim temps de dir-nos bon dia o a Deu siau. I la nit del dissabte serà un bon moment per poder intercanviar opinions de com ha quedat el barri després d’11 mesos d’obres que han acabat amb la paciència de tots. Dèiem al començament que el Plus-Ultra és un barri molt petit. Segur que les empreses que hi ha intervingut, ho deuen haver fet molt bé donat el temps que han trigat.

I diumenge al matí, passaran tots els polítics a fer-se la foto al lloc on hi hagin més nens i a plantar futurs vots entre els grans, però després les inversions i les millores se n’aniran a l’altre banda de la muntanya de Montjuïc i de la Gran Via, com sempre. O potser m’equivoco i aquest cop serà diferent.

I a migdia, podeu venir a compartir amb nosaltres una paella. Serà el dinar de “taules obertes” al altres barris de la Marina. Com més siguem més bé ho passarem i per ser en temps de crisi, els 5€ que costa, son pocs.

Des d’aquestes línies, moltes gràcies a tots els que ho feu possible, el vostre esforç val molt la pena i ens col·loca, per uns dies a les bones noticies de la ciutat de Barcelona.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.