30M pels pressupostos participatius de Barcelona

3 milions 600 mil euros decidirà el districte de Sants-Montjuïc

30 milions dels pressupostos participatius de Barcelona per aquesta segona edició. Són un exercici de participació ciutadana a través del qual els veïns i les veïnes de la ciutat poden proposar, prioritzar, votar i, en definitiva, escollir, projectes d’inversió a cada districte, perquè l’Ajuntament els executi.

En aquesta nova edició, els debats i la recollida de propostes dels projectes està prevista per aquesta tardor, concretament entre els mesos d’octubre i novembre, durant els quals la ciutadania podrà realitzar propostes de projectes d’inversió. Es preveuen debats presencials a tots els districtes, i participació digital a la plataforma digital decidim.barcelona per anar concretant i definint les propostes.

Així, enguany les veïnes i veïns poden presentar novament les seves propostes, tenint en compte una sèrie de requisits. En concret, les propostes hauran de ser projectes d’inversió viables i de competència municipal. També hauran de complir el requisit de ser propostes d’interès general i públic amb un àmbit d’incidència de districte. Els projectes proposats hauran de ser finalistes, actuacions estructurants, amb criteris de sostenibilitat i no podran ser contraris a programes, plans o projectes urbanístics ja aprovats.

El tipus de projectes que poden formar part dels pressupostos participatius es distribueixen en tres categories:

  1. Millora de l’espai públic
    1. Podran ser projectes de creació o millora de zones verdes, o bé millora o transformació de carrers, també millora d’instal·lacions esportives, o per últim, mobiliari urbà.
    2. El pressupost mínim dels projectes haurà de ser de 100.000€, i el màxim la meitat del pressupost assignat al districte
  2. Millora d’equipaments municipals
    1. S’inclouen en aquesta categoria les millores d’accessibilitat, les d’eficiència energètica, les de mobiliari o equips informàtics, i finalment la instal·lació d’espais d’ombra
    2. El pressupost mínim per aquesta categoria de projectes és de 50.000€, i el màxim també la meitat del pressupost assignat al districte
  3. Adquisició i rehabilitació de béns
    1. S’inclouen projectes de rehabilitació, projectes d’habitatge públic o bé adquisició de solars i/o locals per a usos públics
    2. El pressupost mínim per a aquesta categoria de projectes és de 50.000€, i el màxim la meitat del pressupost assignat al districte

3 milions 600 mil euros corresponen al districte de Sants-Montjuic

Alhora, la distribució dels 30 milions d’euros previstos per als pressupostos participatius s’ha fet de forma equitativa per districtes i barris tenint en compte diferents criteris com pot ser la renda, el nombre d’habitants o la superfície del districte. Per tant, cada districte rep entre 2 M€ i 3,6 M€.

Distribució econòmica per districtes

El calendari pels projectes:

  • Fase 1. Debat i recollida de projectes (octubre – novembre de 2024): La ciutadania podrà participar en debats presencials organitzats en tots els barris de la ciutat. Aquestes sessions tindran com a objectiu informar sobre el procés, compartir els requisits tècnics que han de complir les propostes, i facilitar la presentació d’aquestes a través de la plataforma decidim.barcelona.
  • Fase 2. Valoració tècnica dels projectes (desembre 2024 – gener de 2025): Un cop finalitzat el període de presentació de propostes, els equips tècnics municipals avaluaran la viabilitat de les propostes presentades. Les propostes acceptades passaran a la fase de priorització.
  • Fase 3. Priorització dels projectes (febrer de 2025): En aquesta fase la ciutadania podrà donar suport a les propostes que consideri més importants. Només les 25 propostes amb més suports de cada districte passaran a la fase següent.
  • Fase 4. Concreció dels projectes (febrer – març de 2025): Els projectes prioritzats seran treballats conjuntament entre la ciutadania i el personal municipal per tat de concretar els detalls tècnics que en permetin l’execució.
  • Fase 5. Votació final (abril de 2025): La ciutadania podrà votar les propostes finalistes mitjançant la plataforma decidim.barcelona o en punts de suport presencials. Les propostes guanyadores seran les que s’executaran durant el període 2024-2027.
  • Fase 6. Seguiment (abril 2025 – maig 2027): Un cop seleccionats els projectes, s’iniciarà una fase de seguiment de l’execució, amb mecanismes per garantir la participació ciutadana i la transparència durant tot el procés.

Igualment, un dels objectius principals d’aquesta edició és garantir la diversitat i la inclusió del procés. Per això s’han organitzat sessions específiques per a col·lectius amb necessitats especials, així com per infants i joves, que podran aportar les seves idees i necessitats als debats.

L’Èxit de l’anterior edició dels pressupostos participatius

El mandant anterior es va realitzar la primera versió dels pressupostos participatius, en què després de tot el procés de votació, finalment n’hi va haver 76 projectes escollits, 72 dels quals s’han executat o estan en marxa i només 4 no s’han pogut executar, per diverses causes. Un dels projectes de més èxit de l’anterior edició va ser el camp de criquet de l’antic camp del Polvoritense.

Una iniciativa del club Criquet Jove BCN, un equip femení amb jugadores originàries de Bangladesh, Pakistan o l’Índia, que ha fet possible que el Julià de Capmany torni a tenir una funció, després d’anys en què s’havia convertit en un descampat. La primavera del 2023 es van iniciar les obres, amb un pressupost d’1,6 milions d’euros, segons informacions de l’Ajuntament de Barcelona. El camp sembla estar pràcticament acabat i els equips ja utilitzen el renovat espai, però encara no s’ha fet cap acte d’inauguració. 

Amb tot, aquest procés dels pressupostos participatius arrenca amb el tancament de l’etapa de Barcelona com a primera Capital Europea de la Democràcia, que al llarg del mes d’octubre acollirà diverses activitats i culminarà al mes de novembre. Barcelona va ser triada per aquest reconeixement gràcies a l’èxit del seu model de participació i pels pressupostos participatius.

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.