El 22 de març és el dia mundial de l’aigua. En l’actualitat, la seva disponibilitat preocupa, no només a territoris de baixa disponibilitat d’aliments, sinó a escala global, ja que a part d’altres usos, l’aigua és la principal nutrient en la nostra alimentació, essencial per a la vida. Aproximadament el 60 – 70% del nostre organisme és aigua, i com que cada dia tenim pèrdues d’aigua corporals (ja sigui en suor, orina, femta i fins i tot quan respirem), l’hem de reposar.
L’aigua és la millor beguda hidratant i té beneficis per la salut:
- Augmenta la vitalitat i regula la temperatura corporal.
- Participa en mantenir el metabolisme i prevé l’obesitat i la diabetis.
- Elimina les deixalles (toxines) del nostre organisme a través de l’orina, suor i la femta.
- Evita la deshidratació i actua com a lubricant de les articulacions, mucoses i pell…
- Prevé el restrenyiment, intervé en la deglució dels aliments i també en l’absorció i la digestió.
Mites i realitats en relació amb l’aigua
- “Tothom ha de beure la mateixa quantitat d’aigua”. No exactament, dependrà de múltiples factors com l’edat, l’exercici, les malalties, el país on viu, etc.
- “L’aigua engreixa”. L’aigua no engreixa perquè no té calories. La pots beure en dejú, als àpats i on et vingui de gust excepte si hi ha dificultat digestiva, on seria recomanable apartar-la dels àpats, o quan es vol evitar anar al bany a la nit, on defugirem de la seva ingesta a partir de la tarda.
- “Aigua freda o a temperatura ambient”. A l’estiu o a l’hivern es pot beure temperada o calenta, especialment en dejú; a més, l’aigua calenta ajuda a refrigerar l’organisme si fa calor.
- “Els refrescos em treuen la set”. El cert és que són més cars, estan plens de sucre i ajuden a l’augment de pes.
- “Un suc és millor que l’aigua a l’esmorzar”. Els sucs, millor si són amb polpa, perquè ajuden a regular el sucre, aportant més vitamines i altres nutrients; recomanem menjar peces de fruita, hi ha més vitamines i minerals i sacia més que un suc.
- “Qualsevol aigua és bona o saludable”. L’aigua de l’aixeta és apta pel consum, però la seva qualitat és diferent. Dins de les aigües envasades, les més recomanables són les minerals naturals i de baix residu sec.
- “L’aigua està a altres begudes i és el mateix”. Per hidratar-te el millor és beure aigua; no s’aconsella substituir l’aigua per alternatives, perquè altres begudes són complementàries a 4-5 gots d’aigua al dia (o segons l’aconsellat pel teu metge).
Alguns consells per complementar la ingesta d’aigua o fer-la més agradable són:
- Augmentar la ingesta d’aliments vegetals i fibres, especialment en vapor o caldos.
- Afegir gel fet a casa a altres begudes.
- Aigua amb un rajolí de llimona, trossos de fruita, fulles d’alfàbrega o menta per potenciar el sabor.
- Aigua amb gas (evitar si tenim hipertensió) i rodanxa de llimona per millorar la dificultat digestiva.
Si teniu algun dubte, consulteu el vostre equip de salut.
Anna Armengol
CAP Carles Ribas