El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional de l´Eliminació de la Violència Contra les Dones. Malauradament, aquesta celebració existeix per la necessitat de reivindicació en la desigualtat de gènere i l´abús de poder que s´exerceix contra les dones arreu del món.
Al llarg de la història de la humanitat, s´ha invisibilitzat i normalitzat la violència cap a les dones en totes les estructures de la societat, creant una tolerància social cap a múltiples accions d´atac envers elles. El sistema patriarcal, com a forma d´organització social on el model masculí està per sobre del femení, ha legitimitat una repartició de rols socials, laborals i familiars molt desiguals entre els dos gèneres. La dona, en aquesta divisió de rols, s´ha mantingut en un valor secundari i inferior de dependència, submissió i vulnerabilitat.
Davant la magnitud de la violència de gènere i la seva repercussió a nivell social i personal, es fa necessari treballar de forma urgent en totes les estructures socials per poder combatre la desigualtat i totes les situacions de violència exercides cap a les dones.
Per tant, és important conèixer els diferents tipus de violència de gènere per a poder detectar-los i reconèixer-los. La violència física, la violència sexual, la violència psicològica, tant de control com emocional, la violència econòmica, la violència estructural, són les normes socials patriarcals i la violència espiritual, religions dominades per l´androcentrisme.
El treball per a poder combatre aquesta xacra ha de ser un treball constant i diari, tant a nivell personal, de comunitat, d´institució i d´Estat. Per això, el 25 de novembre ha de servir per recordar a la societat la importància per a prendre mesures sobretot el que causa violència vers la dona i assolir així un canvi de mentalitat.
És molt important que si creus que pots estar davant d´alguna situació de violència de gènere, tant en el teu entorn familiar, social i/o laboral, coneguis quins són els diferents espais per poder compartir i/o denunciar la teva experiència.
El recurs més proper és el teu CAP. El teu metge/essa i/o infermer/a t´escoltarà i podrà assessorar-te en els recursos existents de la ciutat.
Serveis d´atenció a la violència masclista:
Punt d´Informació i Atenció a les Dones de Sants-Montjuïc (PIAD), telèfon gratuït
900 922 357, mail piad_santsmontjuic@bcn.cat
Servei d´Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), telèfon gratuït 900 922 357, mail sara@bcn.cat
Servei d´Atenció, Recuperació i Acollida (SARA Jove) adreçats a noies i nois víctimes de situacions de violència masclista, telèfon 93 291 59 59, mail sara.jove@bcn.cat
Centre d´Urgències i Emergències Socials, atén qualsevol situació d´urgència o emergència social durant les 24 hores del dia, tot l´any. Telèfon gratuït 900 703 030, situat al carrer Llacuna 25.
Centre Municipal d´Acolliment d´Urgència per violència Masclista. Recursos residencials per a l´atenció de dones i els seus fills que viuen situacions de violència masclista. S´accedeix per derivació de serveis específics.
Lara Arévalo Blanco
Infermera a CAP Carles Ribas