Celebrem un Dia Internacional Contra la Violència de Gènere sense víctimes!

Les veïnes posen espelmes al voltant dels noms de les 70 víctimes per violència de gènere que hi van haver l'any 2021 durant l'acte de l'any passat. (Alejandro Flores).

El 25 de novembre se celebra el Dia Internacional de l´Eliminació de la Violència Contra les Dones. Malauradament, aquesta celebració existeix per la necessitat de reivindicació en la desigualtat de gènere i l´abús de poder que s´exerceix contra les dones arreu del món.

Al llarg de la història de la humanitat, s´ha invisibilitzat i normalitzat la violència cap a les dones en totes les estructures de la societat, creant una tolerància social cap a múltiples accions d´atac envers elles. El sistema patriarcal, com a forma d´organització social on el model masculí està per sobre del femení, ha legitimitat una repartició de rols socials, laborals i familiars molt desiguals entre els dos gèneres. La dona, en aquesta divisió de rols, s´ha mantingut en un valor secundari i inferior de dependència, submissió i vulnerabilitat.

Davant la magnitud de la violència de gènere i la seva repercussió a nivell social i personal, es fa necessari treballar de forma urgent en totes les estructures socials per poder combatre la desigualtat i totes les situacions de violència exercides cap a les dones.

Per tant, és important conèixer els diferents tipus de violència de gènere per a poder detectar-los i reconèixer-los. La violència física, la violència sexual, la violència psicològica, tant de control com emocional, la violència econòmica, la violència estructural, són les normes socials patriarcals i la violència espiritual, religions dominades per l´androcentrisme.

El treball per a poder combatre aquesta xacra ha de ser un treball constant i diari, tant a nivell personal, de comunitat, d´institució i d´Estat. Per això, el 25 de novembre ha de servir per recordar a la societat la importància per a prendre mesures sobretot el que causa violència vers la dona i assolir així un canvi de mentalitat.

És molt important que si creus que pots estar davant d´alguna situació de violència de gènere, tant en el teu entorn familiar, social i/o laboral, coneguis quins són els diferents espais per poder compartir i/o denunciar la teva experiència.

El recurs més proper és el teu CAP. El teu metge/essa i/o infermer/a t´escoltarà i podrà assessorar-te en els recursos existents de la ciutat.

Serveis d´atenció a la violència masclista:

Punt d´Informació i Atenció a les Dones de Sants-Montjuïc (PIAD), telèfon gratuït

900 922 357, mail piad_santsmontjuic@bcn.cat 

Servei d´Atenció, Recuperació i Acollida (SARA), telèfon gratuït  900 922 357, mail sara@bcn.cat

Servei d´Atenció, Recuperació i Acollida (SARA Jove) adreçats a noies i nois víctimes de situacions de violència masclista, telèfon 93 291 59 59, mail sara.jove@bcn.cat

Centre d´Urgències i Emergències Socials, atén qualsevol situació d´urgència o emergència social durant les 24 hores del dia, tot l´any. Telèfon gratuït 900 703 030, situat al carrer Llacuna 25.

Centre Municipal d´Acolliment d´Urgència per violència Masclista. Recursos residencials per a l´atenció de dones i els seus fills que viuen situacions de violència masclista. S´accedeix per derivació de serveis específics.

Lara Arévalo Blanco

Infermera a CAP Carles Ribas

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.