“És bo que valorem la Llei de Barris pel que és, i no per allò que no pot fer”
Quina és la importància de la Llei de Barris?
La filosofia de la Llei de Barris és de transformació integral, no només duent a terme equipaments públics, carrers o donant subvencions. Es tracta d’entrar, literalment, en àmbits on les administracions públiques puguem entrar. D’aquesta manera, es toquen temes d’infància, ocupació, espai públic, equipaments, tecnologia, formació, etc. És un pla integral que està donant molt bons resultats a tots els barris de Catalunya on s’està aplicant amb la característica que les convocatòries del 2009 i 2010 han d’ajornar la seva aplicació fins al 2018.Dins d’aquests projectes s’inclouen els dels barris de La Vinya, Can Clos i Plus Ultra. A partir del 2010 no hi ha hagut cap més convocatòria i de moment no hi ha prevista cap més perquè la Generalitat no té previst finançament.
En quin punt es troba ara mateix?
La convocatòria de la Llei de Bar- ris de La Vinya, Can Clos i Plus Ultra fa que el 2014 estiguem a l’equador de l’aplicació dels projectes. Acabarem el 2018, any en què es podrà fer el balanç global. El que sabem fins ara, és que dels 28 projectes que s’han d’aplicar, 4 han estat executats, 10 encara no s’han iniciat i 14 estan en curs. Vull recordar que tenim un altre Pla de Barris al Districte que ja s’ha executat; la Bordeta. Ho dic perquè és un element de referència. La Bordeta ha sigut un cas on s’ha notat i molt la transformació, no solament urbanística sinó també en problemes socials.
Quines conseqüències té en uns barris com els de la Marina?
Els barris de la Marina necessiten dotar-se de diferents instruments.El Pla de Barris és només un d’ells. Des del districte de Sants-Montjuïc podem dir que tindrà un impacte molt important de millora en el conjunt de vida de la gent i també d’espais, ja que aquest pla ajudarà a recuperar i posar en valor espais molt degradats.
Quin ha estat el pressupost desti- nat als nostres barris?
En total està previst que s’inverteixin 12 milions d’euros. Fins ara portem gastats 4 milions 600 mil euros. La intenció és gastar-los tots, ja que hi ha garantit el finançament de la Generalitat i de l’Ajuntament.
Quina és la valoració fins al moment?
La valoració és molt positiva, evidentment, no sé si és compartida per tothom. Les coses que s’han fet, s’han dut a terme correctament i han servit perquè es vegi que hi ha interès de les administracions per millorar la Marina. A la Comissió de Seguiment del passat 15 de maig, crec que es va percebre una satisfacció de les entitats i les persones que formen part del procediment . Des del Districte som els primers interessats en què això es faci bé. Evidentment, hem d’acabar d’invertir tot per veure els resultats, perquè de vegades inverteixes molts diners i els resultats no es noten.
Si ens centrem en Can Clos, on s’està aplicant aquesta llei, per exemple quina és la valoració?
La valoració fins ara és parcialment positiva. Estem executant unes obres (Plaça Alta i carrer Diligencies) que en algun cas puntual han generat una resposta negativa per part d’alguns veïns. El fet és que tampoc s’havia explicat prou bé, i a més aquest barri té problemes interns no tenen res a veure amb el Districte o el Pla de Barris. Però malgrat tot, a Can Clos, les coses segueixen, evolucionen i van a millor. Tindrem més o menys problemes socials, més o menys atur, però les obres que estem fent a Can Clos estan transformant aquest barri a escala positiva. Hi ha coses que fins que no s’acaben no es poden valorar bé i això s’ha d’entendre, com passa a molts llocs de la ciutat.
Com millorarà la Llei de Barris a Plus Ultra?
Tenim dues coses molt importants que són; la urbanització dels carrers Aviador, que just quan acabi les festes de la trepitjada del raïm ens posarem a fer les obres; i la desafectació de la zona. Nosaltres hem volgut evitar l’expropiació i hem optat per aquesta solució. La desafectació permet la subsistència futura com a barri , conservant aquelles coses conservables que té de característic i singular Plus Ultra. Vam creure oportú fer això donant una eina a la gent que hi treballa i que hi viu perquè el barri pugui regenerar-se però mantenint la seva singularitat i la seva historia.
I a La Vinya?
A La Vinya passa el mateix. Hem dut a terme actuacions, que hem de continuar fent entorn dels habitatges de la Capa, a Ca l’Alena. És un espai petit, però que està en plena transformació. Sí que és veritat que necessitem fer més coses, perquè hi ha gent gran, hi ha necessitats i hi ha atur, aquesta és la nostra primera obsessió.
Les pròximes eleccions municipals tindran lloc el 2015. Afectaria un hipotètic canvi de mandat a l’evolució d’aquesta llei?
No. És veritat que coincidirà amb el proper mandat, però, l’any que ve, governi qui governi a la ciutat, això tirarà endavant i s’executarà. Per tant, és una garantia des del punt de vista de la continuïtat i, a part, hem de fer més coses, a la Marina en general.
Com bé sap, un dels principals focus de preocupació a la Marina és, sense dubte, el del metro. La Llei de Barris pot contemplar aquest tema?
Estem obligats a invertir aquests diners on ens diu el Parlament de Catalunya. És bo que cada instrument el puguem valorar pel que és,i no per allò que no pot fer.Hi ha problemàtiques molt importants que queden al marge,: l’atur i el transport.Aquest instrument no pot donar resposta al 100% de les necessitats. Aquestes altres necessitats les intentem cobrir amb altres tipus de respostes i d’instruments i eines. Malgrat tot, crec que estem ben orientats, i la gràcia d’això és que tot s’està fent de manera participativa amb la gent, les entitats, plataformes, etc