Esther Pardo i Gimeno
Les faves son lleguminoses, i igual que els pèsols, també les mengem tendres. No he estat importada, doncs ja fa més de 4.000 anys que es conrea als països mediterranis.
Quan les cuinem fresques (o algunes vegades les mengem crues mentre les desgranem), ens aporten part dels nutrients de les verdures, a part dels hidrats de carboni i les proteïnes, que son la fibra, vitamines del grup B (B1, B2, B3 i B9) i també calci, ferro, magnesi, potassi i zinc i una bona quantitat d’antioxidant.
Menjar faves ajuda a regular del trànsit intestinal i també a la prevenció de la diabetis tipus 2, la hipercolesterolèmia, la hipertensió, l’obesitat, les malalties inflamatòries i el càncer, com també fan altres llegums Això si no les cuinem “ a la catalana” on dins la cassola van acompanyades de cansalada i botifarra negra.
Us proposo aquesta recepta per fer quan trobeu les primeres a la botiga:
FAVES I PÈSOLS A MENTA
Pelem i posem a coures les faves i els pèsols en aigua bullint amb sajolida durant uns 10 minuts. Escorrem i ho posem en una plata. Hi afegim la ceba tallada en làmines i els cors de carxofa tallats a tires molt fines ruixades amb suc de llimona. Batem l’oli amb el vinagre, la sal, una mica de pebre i les fulles de menta. Ho tirem per sobre i ho servim de seguida.
És un plat que combat l’estrès i el mal de cap i és una mica afrodisíac.
Ingredients
Faves fresques 1 Kg.
Pèsols frescs 250 g.
Carxofes 4 molt tendres
Cebes 1 petita
Menta fresca 1 parell de branques
Sajolida 1 un grapadet
Llimona mitja
Oli d’oliva 5 cullerades
Vinagre de poma 2 cullerades
Sal i pebre