MARC GISPERT GIRON |Fisioterapeuta i estudiant de nutrició
Com a micronutrients, anomenem les substàncies que s’aporten en una quantitat reduïda al nostre organisme però que també son essencials per al seu funcionament com les substàncies que n’aportem a nivell macro (hidrats de carboni, proteïnes igreixos).A nivell de minerals, 15 son considerats essencials en la nutrició humana,seguidament comentem les fonts alimentaries dels més importants:Calci (productes làctics, rovell d’ou, llegums i verdures de fulla verda), fòsfor (productes rics en proteïnes: carn, peix,ous, llet i derivats i llegums),mpotassi, clor, sodi, magnesi (fruits secs, productes integrals, fruites i verdures, llegums i làctics), ferro (verdures de fulla verda, fruits secs: dàtils, figues, panses; llegums, carn, peix i marisc), fluor, zinc (productes integrals, làctics,marisc, carn i verdures), coure (fruits secs, ous, cereals, plàtans, carn i marisc), seleni (carn, peix, pollastre,marisc, productes integrals i fruits secs) manganés , iode (marisc, peix blau,hortalisses, fruita seca) molibdè, crom (carn, marisc, formatge, productes integrals, espàrrecs i cervesa).
Tots ells han d’existir de forma òptima (les quantitats adequades a les ingestes recomanades) en la nostra dieta, però no més que això, es a dir, que nose’n necessiten suplementacions a no ser que la persona estigui sotmesa a un desgast físic important (entenem com a mes de 3 hores d’esforç muscular intens) el qual comporta la seva deficiència.