Inaugurada una placa dedicada a Paco Candel

received_622591091184680Aquest dimarts s’ha inaugurat una placa en honor a Paco Candel a la biblioteca del barri. L’acte ha estat presidit pel regidor del districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí; el president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà; i la filla de l’escriptor, Maria Candel.

Durant la presentació s’ha exaltat la figura de Paco Candel i la seva petjada al país i en concret als barris de La Marina, on va viure i va escriure la major part de la seva obra. “No és un acte, perquè aquest és el millor monument que li podíem fer”, ha assegurat el president de la Fundació Paco Candel.

Paco Candel, en la seva obra, va descriure la situació de la Barcelona de mitjans del segle XX. En concret, la seva obra clau ha estat Els altres catalans, un estudi periodístic i sociològic sobre els immigrants espanyols a Barcelona que van influenciar en les decisions finals de l’Assemblea de Catalunya de 1971. En els paratges d’aquesta obra, Candel descriu amb tot luxe de detalls aquell Montjuïc de la postguerra, carregat de barraques, i la realitat d’una Barcelona devastada sense mires cap al món. Al mateix temps, explica vivències de les antigues barriades de la Zona Franca, on va créixer i en la qual va voler bolcar la seva obra mestra.

Per tant, la importància de l’obra de Candel, tal com ha explicat Pere Baltà, ha estat “la seva voluntat de canviar la Barcelona que ell va descriure típicament en la seva obra”. I “gràcies a la seva literatura ha tingut la capacitat per a crear consciència social”, ha afegit.

Així, “la figura de Paco Candel transcendeix els barris de La Marina. Fins i tot Barcelona. És una figura de país”, ha afirmat el regidor Jordi Martí. Per tant, aquesta placa honorífica recentment inaugurada significa un símbol més de record i reconeixement a la seva llavor social i, al mateix temps, té la fi d’actuar com a element d’informació als veïns “i sobretot als joves”, ha assenyalat Jordi Martí, per tal que “coneguin el seu llegat per acabar amb les desigualtats socials i la seva ànsia de progrés lligat amb la llibertat”.

Francesc Candel potser va fixar moltes assignatures socials pendents… ara són les institucions les encarregades de seguir l’estela de la seva paraula. I, tal com s’ha afirmat des del districte, es treballarà per a aconseguir-ho, lluitant per la consecució d’una Barcelona amb una millor integració dels seus barris.

 

 

 

Fotografia. Autoria: Agustín Forteza.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.